+ Meer informatie

Mallorca en Ibiza:

zon, rust en schitterende natuur

3 minuten leestijd

Waarschijnlijk denkt u bij het horen van de namen van de Spaanse eilanden Mallorca en Ibiza aan mondaine badplaatsen met overvolle stranden, lawaaiige pretparken en disco's. Maar voor natuurliefhebbers bieden beide eilanden in de Middellandse Zee vooral in de maanden april en mei een prachtig afwisselend en zeer bloemrijk landschap met veel zon.

Mallorca heeft, afgezien van de drukke omgeving van de hoofdplaats, Palma, rustige stranden aan kleine en grote baaien (cala's) met kleine vissersdorpjes (bijv. Porto Colom). In het Noorden is vrij ruig bergland met fraaie uitzichten over zee. In het extensief gebruikte glooiende binnenland zijn de landerijen vaak bezaaid met allerlei bloemen. Het zijn echt bonte tapijten met klaprozen, ganzebloemen, middagbloemen, wilde irissen, lavatera's, die afgewisseld met olijfbomen, pijnbomen en cactussen op de niet zo vruchtbare bodem geweldig gedijen.

Vogels
Voor vogelliefhebbers is er ook genoeg te beleven. Langs de met zeeasters begroeide kust vlakbij of in de havens tref je vaak adouinsmeeuwen aan, herkenbaar aan de rode snavel met zwarte ring. Ze zijn wat slanker en donkerder dan de zilvermeeuw en behoren tot de meest zeldzame vogels van de wereld. In totaal zijn er nog maar zo'n 3000 stuks. Met in zee geworpen brood kon ik ze, net als de kapmeeuwen hier, lokken om ze te fotograferen. Zwartkopmeeuwen en gierzwaluwen vliegen ook langs de rotsachtige kust. Een mooi vogelgebied vormen ook de zoutpannen (sallna's). In de ondiepe kreken wordt zout gewonnen door er zeewater in te laten verdampen. Deze door dammetjes gescheiden uitgestrekte ondiepe wateren vormen een fourageergebied voor veel steltlopers. Steltkluten, flamingo's (als je 't treft), zilverreigers en ook onze grutto's en tureluurs vinden op de trek daar een plaats om voedsel bij te tanken. Overal, maar vooral in bewoonde gebieden zitten veel zangvogels te zingen. Putters, gorzen, leeuweriken (o.a. de kuifleeuwerik), groenlingen en allerlei fijnsnavelige zangertjes bieden je 's morgens vroeg een voorjaarsconcert aan. Het is wel jammer dat er zoveel gejaagd wordt. Dat heeft tot gevolg dat de vogels er geweldig schuw zijn en dat men er bij voorbeeld geen of weinig spreeuwen ziet. Veel wildzangvogeltjes zie je ook wel in kooitjes bij de deuren hangen. Rondom de boerderijen zie je nog wel eens een hop of een groepje bijeneters.

Ibiza
De oude stad Ibiza met nauwe schilderachtige straatjes en de hoog boven de zee uitkijkende monumentale vesting (castillo) was in de Punische en Romeinse tijd al een bekende grote plaats, waarvan men in de musea nog allerlei vondsten kan bewonderen. Ook op Ibiza liggen weer zoutpannen, waar ik o.a. een paartje visarenden zag rondvliegen. En ook hier weer wonderschone baaien, vanwaaruit men van schitterende zonsondergangen kan genieten. Mooi en indrukwekkend zijn de eeuwenoude olijft^omen en de Johannesbroodbomen, die over het hele eiland verspreid staan. In het binnenland vind je boomgaarden met walnotenbomen en sinaasappelbomen, en overal weer zeeën van bloemen. Het eiland doet door zijn heuvelige en bergachtige landschap en kronkelige wegen groter aan dan het is.

Primitief
Voor weinig geld kun je vanuit San Antonio een excursie maken naar het vlakke, industrievrije eiland Formentera. In de haven kun je een fiets huren om hiermee het vrij primitieve eiland met kleine, verwaarloosde dorpjes als San Francisco te gaan verkennen. Op de tocht heen en terug vaar je tussen imposante rotspartijen door. Opvallend op Ibiza zijn de nietafgemaakte hotel- en appartementencomplexen langs de kust. Waarschijnlijk een kwestie van overspannen verwachtingen op de toeristenmarkt. Aan ónze verwachtingen van een korte voorjaarsvakantie werd in ieder geval wel voldaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.