+ Meer informatie

Erkenning voor zwarte vakbonden in Z.-Afrika

Ingrijpende verandering

2 minuten leestijd

JOHANNESBURG — Zuidafrikaanse negerleiders hebben het besluit toegejuicht van twee mijnmaatschappiien voortaan de vakbonden van Afrikaanse arbeiders te erkennen. De Zuidafrikaanse regering erkent dergelijke vakoiganisaties niet en dit voorbeeld werd door de meeste ondernemii^en gevolgd-

De grote Anglo-American Corpoporation, die meer dan 250.000 Afrikanen in dienst heeft, maakte dinsdag evenwel bekend dat zij bereid was voortaan de zwarte vakbeweging te erkennen. Woensdag nam de Johannesburg Consolidated, die 60.000 Afrikaanse werknemers in dienst heeft eenzelfde beslissing. De twee ondernemingï» verklaarden dat hun enige voorwaarde is dat de bonden door verantwoordelijke personen worden geleid, die kunnen aantonen dat zij volledig de arbeiders vertegenwoordigen.

De eerste secretaris van de hond van blanke mijnwerkers, Arrie Paulis, gaf als zijn reactie op het besluit van de maatschappijen, dat naar zijn mening elke zwarte bond bi.t de wet verboden zou moeten worden.

De Anglo-American Corporation lichtte later nader toe dat zij niet de bedoeling heeft inzake deze kwestie enige „eenzijdige actie" te ondernemen zonder dat uit een vollediger onderzoek blijkt dat haar besluit door andere sectoren van de industrie wordt gesteund of zonder instemming van de regering. DEFENSIE

Zuid-Afrika gaat zijn defensie-uitgaven in het lopende jaar met 50 procent verhogen, zo heeft minister van financiën Nicolaas> Diederichs woensdag in zijn jaarlijkse begrotingstoespraak meegedeeld. De bijna 500 miljoen rand (ongeveer 2 miljard gulden) die de begroting 1973-1974 voor de defensie omvat wordt met 230 milioen rand (920 miljoen gulden) verhoogd. Het grootste deel van^ de militaire uitgaven is bestemd vooi' de aankoop van wapens.

Volgens minister Diederichs geeft de politieke situatie in andere delen ' van zuidelijk Afrika geen directe reden tot zorg. „Maar het is duidelijk verstandig voor ons om onze defensis tegen elke eventualiteit op te bouwen". De minister kondigde tegelijkertijd een aantal belastingverlichtinfgen aan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.