+ Meer informatie

SU wil in 1991 70 procent economie privatiseren

1 minuut leestijd

MOSKOU - De parlementaire commissie voor economische hervorming in de Sowjet-Unie stelt voor met ingang van volgend jaar 70 procent van de staatsbedrijven te privatiseren en 70 procent van de tot nu toe door de overheid vastgestelde prijzen vrij te laten. Dit heeft de voorzitter van de commissie. Pavel Bunich, gisteren verklaard.

Alleen de prijzen van eerste levensbehoeften en strategische goederen moeten nog door de overheid worden bepaald. Vanaf 1 juli moet het bovendien voor westerse ondernemingen mogelijk worden om bedrijven in de Sowjet-Unie in hun geheel over te nemen. Zaterdag wordt het nieuwe pakket maatregelen besproken door een presidentiële commissie onder leiding van president Gorbatsjov.

Bunich verwacht dat als gevolg van de maatregelen de prijzen van consumptiegoederen zullen verdubbelen. Om inflatie tegen te gaan moeten mogelijk de Ionen voor onbepaalde tijd worden bevroren. De maatregelen zijn onderdeel van een groter pakket om de Russische economie uit het slop te halen.

Bunich spreekt in zijn voorstellen over een tijdsbestek van drie maanden tot een jaar. Daarentegen denkt Gorbatsjov aan enkele dagen. Eerder deze week zei hij dat hij indien nodig „in de komende dagen" eigenmachtig hervormingen zal doorvoeren. De macht van Gorbatsjov is recent uitgebreid, waardoor hij niet langer zonder meer verplicht is maatregelen aan het parlement ter goedkeuring voor te leggen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.