+ Meer informatie

Servisch-Orthodoxe Kerk: Wereldraad zoekt valse eenheid

1 minuut leestijd

BELGRADO (EPD-Kathpress) De orthodoxe kerken moeten de Wereldraad van Kerken zo snel mogelijk verlaten. De raad leidt naar een „nieuw Babylon" en streeft er net als de vrijmetselaars naar „valse eenheid tussen de christenen te scheppen" en een algemene wereldgodsdienst te stichten.

Deze kritiek op de Wereldraad valt te lezen in het nieuwste nummer van "Pravoslavlje", het officiële orgaan van de Servisch-Orthodoxe Kerk, Het artikel toont aan dat deze kerk, waarbij acht miljoen Serviërs zijn aangesloten, overweegt uit de Wereldraad te stappen.

Het blad wijst gezamenlijke gebedsdiensten van de kerken als onaanvaardbaar en onmogelijk van de hand. Protestanten en rooms-katholieken hebben een ander geloof dan orthodoxen. Met „ketters en schismatici" mag men niet gezamenlijk bidden, schrijft het blad.

Staat binnen de Servisch-Orthodoxe Kerk het lidmaatschap van de Wereldraad ter discussie, de kerk heeft tegenover het Vaticaan een verzoenend gebaar gemaakt. Zij heeft als eerste orthodoxe kerk bekendgemaakt een delegatie te sturen naar de bijzondere bisschoppensynode over Europa die eind november in het Vaticaan begint. De delegatie wordt geleid door bisschop Sava Vukovic van Kragujevac, een deskundige op het gebied van de betrekkingen tussen de Orthodoxe Kerken en de Rooms-Katholieke Kerk. De relatie tussen beide kerken is slecht door de conflicten in Roemenië en in de Oekraïne tussen met Rome verbonden kerken en de Orthodoxe Kerk over het bezit van kerkgebouwen. Bovendien zijn er momenteel spanningen tussen de (orthodoxe) Serviërs en de (rooms-katholieke) Kroaten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.