+ Meer informatie

Ruim miljoen Ethiopiërs met dood bedreigd

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - Binnen twee weken zullen meer dan een miljoen mensen in Ethiopië zonder voedsel zitten, zo heeft de Britse hulporganisatie Oxfam gisteren gerapporteerd.

Volgens Oxfam kampt heel Ethiopië met ernstige voedseltekorten en de directeur van de organisatie, Frank Judd, waarschuwde voor een hongersnood die veel groter zal zijn dan die van 1984:

In het westen van het land hebben 300.000 Soedanese vluchtelingen nog maar voedsel voor de komende twee weken; een half miljoen Somaliërs in het noordoosten zitten in dezelfde situatie; 200.000 Ethiopiërs die onlangs terugkeerden uit Somalische vluchtelingenkampen lijden ook aan ernstige voedseltekorten; 380.000 slachtoffers van de aanhoudende droogte in het zuiden dreigen de hongerdood te sterven evenals 400.000 mensen zuidelijk van de hoofdstad Addis Ababa, aldus Oxfam.

Oxfam, een van de grootste Britse hulporganisaties, meldt dat de toestand in het land steeds nijpender wordt, terwijl de belangrijkste donors achter de feiten aan lopen. Ongeveer de helft van het benodigde voedsel is beloofd, veel minder is reeds daadwerkelijk in het land aangekomen. Judd, die de getroffen gebieden bezocht, zei dat het lijden reeds begonnen is. „De prioriteiten mogen duidelijk zijn: voedsel, transport, water, medicijnen en onderdak. En deze zijn snel nodig", aldus Judd. Hij heeft zich inmiddels gewend tot de Britse regering en de Europese Gemeenschap. In een brief aan het Britse ministerie van overzeese ontwikkeling schrijft hij: „Ik ben zeer verontrust over het falen van de internationale gemeenschap om adequaat te i-eageren op het wanhopige lot van de mensen in Ethiopië".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.