+ Meer informatie

Volkshuisvesting liep vast

3 minuten leestijd

Tijdens een toelichting op de jaarcijfers van de Friesch-Groningse Hypotheekbank zei de voorzitter van de Raad van bestuur, mr. J. W. van Dijk, vorige week dat er in Nederland naar schatting 21.000 nieuwbouwwoningen leeg staan. De totale waarde van die leegstand bedraagt ongeveer 5 miljard gulden. Daar komen dan nog bij de vele duizenden te koop staande woningen in de bestaande bouw.

Erg trieste cijfers, vooral bezien in het licht van de enorme woningnood die alom te constateren valt. Zonder een goed woord over te hebben voor de kraakacties en de rellen die voortvloeien uit de ontruimingen, die hier en daar plaats vinoen, moeten we wel vaststellen dat het oude Nederlandse spreekwoord dat de gelegenheid de dief maakt, helaas ook op de woningmarkt in ons land van toepassing is.

Mr. Van Dijk stelde vast dat de leegstand voornamelijk betrekking heeft op de duurdere woningen. Dat is een prop in de markt, die de doorstroming verhindert. Deze huizen moeten een prijs opbrengen die weinig mensen meer aandurven. Daar heeft uiteraard de huidige economische situatie mee te maken. Een aantal jaren terug waren de inkomensverwachtingen veel beter. Ieder jaar was er sprake van een reële loonstijging. Als in het jaar van aankoop de lasten maar net konden worden betaald mocht worden aangenomen dat de situatie in de loop van de jaren steeds beter werd. Immers de lasten gingen nauwelijks omhoog, maar het loon/inkomen steeg wel. Nu is dat totaal anders geworden. Gemiddeld wordt dit jaar rekening gehouden met een min-lijn van ongeveer 4 procent. Daar komt dan ook nog de aanhoudende hoge rentestand en de dreiging van de steeds beperkter wordende renteaftrek bij.

Nu de doorstroming zeer vertraagd werkt, omdat zij die in een relatief goedkoop huis wonen het bijna niet aandurven om een duurder huis te kopen en zelfs de duurdere premiewoningen maar moeizaam een koper vinden, moet vastgesteld worden dat het huidige woningbouwbeleid eigenlijk vastgelopen is. De consument vindt de huizen te duur, dat geldt zowel voor koop als voor huur, ondanks het feit dat het ministerie van Volkshuisvesting een hoog percentage van de begrotingsgelden aan subsidie uitkeert. Het is wel de vraag of deze opstelling van de huizenzoekers helemaal reëel is. Over het algemeen wordt in de ons omliggende landen een hoger percentage van het inkomen aan het wonen besteed dan bij ons. De meeste landgenoten willen wel graag goed wonen, maar ze willen zich daar niet al te veel opofferingen voor getroosten. Met andere woorden: de auto, de meerdere vakanties per jaar en het bezit van alle luxe apparaten mogen daardoor niet in het gedrang komen.

Sommige architecten en aannemers treldcen daaruit een eigenlijk voor de hand liggende conclusie. Als men dan de nuidige woonkosten te hoog vindt, ze redeneert men, is (het onze opdracht om de franje van de bouw maar wat te verwijderen en zo tot lagere stichtingskosten te komen. Dat dit heel goed mogelijk is blijkt ui een gesprek dat we dezer dagen hadden met architect D. Vroegindeweij uit Sommelsdijk die met door hem ontwikkelde plannen de eerste successen heeft geboekt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.