+ Meer informatie

Ballingen uit % Algerije mogen

1 minuut leestijd

ALGIERS - De Algerijnse president, Chadli Bendjedid, heeft aangekondigd dat alle politieke ballingen naar herland mogen terugkeren en dat voortaan alle politieke vrijheden gegarandeerd zullen zijn, zo heeft hët officiële Algerijnse persbureau gisteren bekendgemaakt.

In Algiers werd algemeen aangenomen dat de beslissing ertoe zal leiden dat Achmed Ben Bella, de opstandelingenleider in de oorlog tegen deï Fransen in de jaren '50 6n de laterei president, naar Algerije zal terugke-i ren. Zijn bewind werd in 1965 om-' vergeworpen door Houari Boumédienne, waarna Ben Bella tien jaar in de gevangenis zat. Ben Bella richtte, daarna de beweging voor democratie in Algerije (MDA) op en verbleef; vanaf 1981 in ballingschap in het bui-j tenland.

Vorig jaar verklaarde Bendjedid, nog dat de leiders van de MDA voor het gerecht zouden moeten verschij-| nen omdat leden van de organisatie gewelddadigheden gepleegd zouden, hebben.

Aan het einde van een driedaags, bezoek aan Algerije heeft de voorzitter van de commissie voor buiten-; landse zaken van het Franse parle-j ment, Michel Vauzelle, voorgesteld] om een regelmatig parlementair over-^ leg in te stellen tussen de EG en de' landen van de Unie van de Arabische; Maghreb. Lid van de unie zijn Alge-, rije, Marokko, Tunesië, Mauretanië^ en Libië. Als eerste stap zou een bij-, eenkomst georganiseerd kunnen wor-. den tussen de unie-landen en Frank-j rijk, Spanje en Italië, de drie EG-lan-, den die het meest met de Maghreb te, maken hebben;

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.