+ Meer informatie

Irak geeft proeven met miltvuur toe

Bagdad verzweeg plutoniumproduktie

2 minuten leestijd

BAGDAD/NEW YORK (AP) - Irak heeft bekend dat het experimenten heeft verricht met miltvuur als onderdeel van een programma voor de ontwikkeling van bacteriologische wapens. De leider van het bacteriologisch onderzoeksteam van de Verenigde Naties in Irak, David Kelly, heeft dit gisteren gezegd. Miltvuur is een dodelijke ziekte.

De Iraakse regering had afgelopen vrijdag bij aankomst van het inspectieteam in Bagdad in een formele verklaring bekend dat Irak onderzoek deed naar biologische wapens. Er werd echter aan toegevoegd dat Irak dergelijke wapens niet bezat en ze niet had geproduceerd. Kelly onthulde gisteren dat Irak ook had bekend dat het experimenteerde met miltvuur en Clostridium botulin, onder andere de veroorzaker van het dodelijke botulisme. Botulisme is meer bekend als 2;iekte die een gevolg is van voedselvergiftiging. Sporen van miltvuur kunnen het lichaam door inhalering binnendringen en zich daar vermenigvuldigen.

Kelly zei dat niets erop wees dat Irak bacteriologische wapens had geproduceerd, maar hij voegde eraan toe dat het niveau van het onderzoek dat de inspecteurs hadden gezien „niet inconsistent was" met de mogeHjkheid dat Irak deze wapens kan maken.

Produktie plutonium

Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) heeft gisteren in zijn hoofdkwartier in Wenen een verklaring uitgegeven waarin Irak werd beschuldigd van het overtreden van een veiligheidsregeling van het agentschap door te verzwijgen dat het een kleine hoeveelheid plutonium had geproduceerd die gebruikt kon worden voor een kernwapen.

Het IAEA zei in zijn verklaring dat het plutonium in het geheim was geproduceerd in een kleine onderzoeksreactor die onder toezicht stond van het agentschap. VN-functionarissen maakten maandag al bekend dat Irak drie gram plutonium had geproduceerd. Deze hoeveelheid is slechts een fractie van de acht kilo die nodig is voor het maken van een nucleair wapen.

VN-functionarissen zeiden gisteren dat ze een onvolledige lijst hebben van bedrijven die Irak hadden geholpen bij de opbouw van zijn enorme arsenaal chemische wapens. De functionarissen wilden de namen van de bedrijven alleen aan de betrokken regeringen vrijgeven. Diplomaten zeiden dat de lijst grote, zeer gerespecteerde chemische bedrijven bevatte.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.