+ Meer informatie

De kosten van de oorlog in Vietnam

2 minuten leestijd

Hoewel door het bestand een einde is gekomen aan de Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Vietnam, die Washington in de afgelopen acht jaar ongeveer 102 miljard dollar heeft gekost, is het nog geenszins zeker dat nu geld zal vrijkomen voor niet-militaire doeleinden. Waarnemers in de Verenigde Staten zeggen dal het geld dat tevoren aan oorlogsdoeleinden werd uitgegeven, nu waarschijnlijk zal worden opgeslokt door de ontwikkeling van nieuwe wapensystemen, loonsverhogingen voor de militairen en aanvulling van de bijna uitgeputte oorlogsvoorraden. 

Voor het fiscale jaar 1973, dat op 30 januari afloopt, worden de Amerikaanse defensie-uitgaven geraamd op een totaal van meer van 76 miljard dollar. De goed ingelichte Wall Street Journal zegt dat „alles erop wijst dat in de begroting voor het fiscale jaar 1974, die president Nixon maandag aan het congres zal voorleggen, zal worden voorzien in defensie-uitgaven van meer dan 80 miljard dollar". 

De New York Times wijst er op dat „er enkele besparingen zullen zijn in de begroting als de bombardementen, het leggen van mijnen en de beschietingen beëindigd worden. Nu het fiscale jaar al voor meer dan de helft voorbij is, zullen de besparingen tengevolge van de beëindiging van de vijandelijkheden wellicht in de buurt van de twee miljard dollar liggen".


Toch wordt verwacht dat de kostbare wapenontwikkelings-programma's, zoals het F-15 gevechtsvliegtuig, de B-1 bommenwerper en de Trident onderzeeër, een groot gedeelte van het geld zullen opslorpen. Firma's die voor het ministerie van defensie werken, verwachten dat de uitgaven voor dergelijke projecten zullen stijgen als de noodzaak van uitgaven voor gevechtsmateriaal is komen te vervallen.


De Amerikaanse militairen hebben reeds een verhoging van hun wedde gekregen en men verwacht dat dit binnenkort opnieuw zal gebeuren. Het materieel dat in de Indochinese oorlog verloren is gegaan, zal moeten worden aangevuld en ook de inflatie vereist hogere uitgaven als de strijdkrachten hun arsenalen gaan aanvullen.


Vredesdividend


Vier jaar geleden deed de Amerikaanse kamer van koophandel het voorstel om het „vredesdividend" van lagere defensie-uitgaven te gebruiken voor belastingverlaging, modernisering vian de steden en andere sociale projecten. De regering heeft nu echter niets van dit alles bekend gemaakt. Volgens een functionaris van het Pentagon heeft de Amerikaanse economie zijn „vredesdividend" reeds opgestreken.


Volgens de cijfers van het Amerikaanse ministerie van defensie stegen de uitgaven voor de oorlog in Indochina van 100 miljoen dollar in 1965, toen de massale Amerikaanse interventie begon, tot een piek van 21,5 miljard dollar in 1969. In 1972 waren deze uitgaven weer gedaald tot 7,3 miljard dollar en vormden zij minder dan 10 procent van de totale Amerikaanse defensie-uitgaven. De financiële uitwerking van het bestand is dus veel geringer dan in 1968 of in 1969 het geval zou zijn, toen de Indochinese oorlog bijna een kwart van de Amerikaanse defensiebegroting in beslag nam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.