+ Meer informatie

Alle uren In gevaar

Beste man of vrouw achter het stuur. Mi^jn vrien^e is gisteren overreden doordat h^ plotseling de weg overstak. Misschien ben ik morgen ook zo dom, maar wilt u daar dan alstublieft rekening mee houden...?

2 minuten leestijd

In het verkeör wordt niet UBAT een leeftijd gekeken en hoewel iedereen een ongeluk kan krijgen, hoe bekend met de verkeersregels en hoe ervaren ook in het verkeer, nemen de ongevalskansen wel toe ten aanzien van hen die daarin minder onderwezen, onderlegd en bedreven zijn. Dit geldt in het bijzonder ten aanzien van onze kinderen in het verkeer. Dat zijn er zo'n drie miljoen in ons land. Het is dan ook een alarmerende zaak dat jaarlijks in ons land 300 tot 400 kinderen in de leeftijd van 0-14 jaar in het wegverkeer worden gedood, terwijl er nog eens bijna tienduizend worden gewond. Van de schoolgaande slachtoffers verongelukte 66% te voet en 33% op de flets. Veel slachtoffers vallen er ook in de leeftijd van 1-4 jaar. Wanneer we daarbij nog het acuital slachtoffers voegen van de jeugdige beginnende bromfietsers, dan is er alle reden om aan de jeugd in het verkeer aandacht te besteden.

Wij allen, groot en klein, nemen dagelijks op verschillende manieren en op verschillende tijden deel aan het verkeer. Helaas betekent dit ook dat wij dagelijks alle uren in gevaar zijn. Voor kinderen geldt dat in bijzondere mate. Zij zijn zich de vele gevaren van het wegverkeer niet bewust. Het onberekenbare kind springt, holt en vliegt naar alle kdnten over de weg. Vaak ontkomen zij slechts aan een ongeval door tijdige reactie van andere weggebruikers. Dit komt vooral doordat kinderen voor hun achtste jaar nauwelijks in staat zijn om verkeerssituaties te beoordelen. Daar komt verder bij dat in vele gezinnen elke vorm van verkeersopvoeding ontbreekt, terwijl de volwassen weggebruiker vaak te weinig rekening houdt met het onberekenbare kind.

Dit alles is er de oorzaak van dat dagelijks een of meer kinderen niet bij hun ouders thuis komen om achter hun bordje te schuiven, doordat de dood onverwachts en onverbiddelijk toesloeg. Wat dat wil zeggen laat zich niet beschrijven. Wat we eraan kunnen, wat we eraan moeten doen om deze trieste dingen zoveel mogelijk te voorkomen, is het kind onderwijzen in de verkeersregels, opvoeden tot een verantwoord verkeersgedrag en het met voorkomendheid aanvaarden als medeweggebruiker, opdat men van ons niet zal kunnen zeggen: hij/zij dacht aan alles, behalve aan het Mnd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.