+ Meer informatie

Brede coalitie wil betaalstroken op A4

"Slagader Randstad slibt dicht"

1 minuut leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Er moeten betaalstroken komen langs de A4 van Amsterdam tot Delft. Vandaar moet de A4 tot aan de Belgische grens een tolweg worden. Het geheel kan publiek-privaat worden gefinancierd.

Voor verkeer dat betaalt, bestaat er dan een redelijke garantie op ongestoord doorrijden. Verkeer dat niet betaalt, loopt grote kans in een file terecht te komen. Op basis van prognoses van het toekomstig verkeersaanbod bestaat de verwachting dat de betaalstroken en de tolwegen rendabel aan te leggen zijn.

Het plan borduurt voort op een voorstel uit mei dit jaar van het bedrijfsleven om het stuk A4 Midden-Delfland met privaat geld als tolweg aan te leggen. Het nieuwe plan komt van een brede coalitie van bedrijven, provincies, werkgeversverenigingen, belangenclubs, kamers van koophandel en stadsregio's.

Vertegenwoordigd zijn onder andere de ANWB, VNO-NCW en de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland. Ook consortia waarin banken zoals ABN-Amro en ING en bouwers zoals de HBG en NBM-Amstelland zitten, scharen zich achter het idee. Gisteren besloot de groep de plannen op haalbaarheid te laten onderzoeken.

"Uit alle prognoses over het verkeersaanbod blijkt dat de A4, de slagader van de Randstad, dichtslibt. Met betaalstroken komen wij met een echte oplossing", aldus de woordvoerder van de coalitie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.