+ Meer informatie

Resultaat DSM met 38 procent gedaald

Chemieconcern niet erg optimistisch

2 minuten leestijd

HEERLEN (ANP) - De winst van het chemieconcern DSM is in het derde kwartaal van dit jaar met 38 procent gedaald tot ƒ 117 miljoen. In de overeenliomstige periode vorig jaar werd nog een nettoresultaat behaald van ƒ 190 miljoen.

Per aandeel daalde de winst van ƒ5.40 tot ƒ3,35. Het bedrijfsresultaat werd gehalveerd tot ƒ 131 miljoen, terwijl de omzet 7 procent daalde tot ƒ 2,2 miljard. Dat heeft DSM vanmorgen bekendgemaakt.

DSM schrijft de lagere resultaten toe aan „ongunstie marktomstandigheden in combinatie met hogere vaste kosten". Na de aanmerkelijke omslag in de marktsituatie in het tweede kwartaal -vooral voor krakerprodukten- is in het derde kwartaal nog enige teruggang opgetreden, mede onder invloed van een verdere vermindering van de economische groei.

Onder druk
• TtonfMW ^h

De marges stonden in het derde kwartaal eveneens onder druk, terwijl, voornamelijk voor krakerprodukten. ook de afzet terugliep. Een teruggang in de afzet deed zich eveneens voor bij vezelgrond- en meststoffen.

Over de eerste drie kwartalen behaalde DSM een winst van ƒ 451 miljoen, 33 procent minder dan de ƒ 677 miljoen in de overeenkomstige periode vorig jaar. Het bedrijfsresutaat over de periode januari tot en met september bedroeg ƒ555 miljoen. Dat is 37 minder dan in dezelfde periode van 1990. De sterke bewegingen in de olieprijzen hebben in 1991 tot een negatief voorraadeffect geleid van ƒ80 miljoen, terwijl deze effecten in 1990 ƒ 60 miljoen positief waren. Het verschil van ƒ 140 miljoen viel voor ƒ 70 miljoen in het derde kwartaal.

Over de resultaten in de nabije toekomst is DSM allerminst optimistisch. Gezien de economische situatie in de voor DSM relevante markten zijn de vooruitzichten voor de korte termijn vxalgens de raad. van bestuur niet verbeterd. Tevens moet in het vierde kwartaal rekening worden gehouden met een langdurige, geplande onderhoudsstop van een van de kraakinstallaties bij de divisie kunststoffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.