+ Meer informatie

Parlement Irak verwerpt resolutie

2 minuten leestijd

BAGDAD - Het parlement van Irak heeft vanmorgen aanbevolen de resolutie van de VN-Veiligheidsraad te verwerpen die eist dat Bagdad meewerkt aan de vernietiging van massavernietigingswapens.

Dit bleek vanmorgen na een stemming in het parlement. President Saddam Hussein moet nu een besluit nemen. Hij heeft hiervoor tot 15 november de tijd.

"Unaniem was besloten om aan te bevelen de VN-resolutie te verwerpen, overeenkomstig de mening van ons volk die ons zijn vertrouwen heeft gegeven en om het politieke leiderschap toestemming te geven een passende beslissing te nemen Irak te verdedigen", aldus een verklaring van het parlement in Bagdad. Volgens de verklaring "geeft het parlement president Saddam Hussein toestemming de juiste beslissing te nemen en staat het achter ons leiderschap in elke beslissing die het neemt."

De oudste zoon van de Iraakse leider Saddam Hussein, Uday, pleitte vandaag in een brief aan het parlement nog voor het aannemen van de resolutie. Uday vindt verder dat een deel van de wapeninspecteurs Arabier moet zijn.

"We moeten instemmen met de resolutie van de VN-Veiligheidsraad met beperkingen op bepaalde punten, maar niet (...) op voorwaarden", schrijft Uday. "Er moeten Arabische deskundigen of technici en waarnemers komen die op de hoogte zijn van de nucleaire, chemische en biologische kant van de zaak."

Als Irak instemt met de resolutie, betekent dat geen capitulatie, aldus Uday. "We moeten onze vijand kennen en beseffen dat de VN-resolutie hem er niet van weerhoudt over te gaan tot militaire actie."

Het parlement heeft het advies uitgebracht aan de Revolutionaire Commandoraad, die het land bestuurt en wordt voorgezeten door Saddam Hussein.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft gisteren in Oslo zijn afwijzing van een mogelijke aanval op Irak herhaald. Hij heeft voor en na de recente Duitse verkiezingen steeds gezegd dat Duitsland niet aan een internationale militaire operatie tegen Irak zal deelnemen en hij zal woord houden, zei Schröder.

na een onderhoud met de Noorse premier Bondevik.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, zei vanmorgen dat zeker geweld gebruikt zal worden als Saddam Hussein niet meewerkt. Het is de eerste keer dat Frankrijk in dergelijke sterke bewoordingen zegt dat Parijs een militaire aanval steunt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.