+ Meer informatie

Gehate poll tax wordt afgeschaft

1 minuut leestijd

LONDEN (AP) - De Britse regering heeft gisteren bekendgemaakt dat de gehate poll tax wordt afgeschaft. De Britse minister van milieu, Michael Heseltine, zei in het Lagerhuis dat de bevolking „er niet van overtuigd kon worden dat de heffing eerlijk is".

Hij erkende dat het vlaggeschip van het beleid van de voormalige premier Margaret Thatcher tijdens haar derde amljtsperiode heeft gefaald. Volgens Heseltine zal in 1993 een nieuwe belastingmaatregel van kracht worden die is gebaseerd op de eigendomsbelasting, waarvoor de poll tax juist in de plaats is gekomen.

De woordvoerder van de oppositionele Labour Partij, Bryan Gould, liet weten dat de afschaffing van de heffing „de meest complete capitulatie, de meest opzienbarende bocht van 180 graden en de meest schaamteloze verlating is van beginselvastheid en principes uit de moderne politieke geschiedenis". Gould merkte op dat Thatcher niet in het Lagerhuis aanwezig was tijdens de bekendmaking, die door de Labour-afgevaardigden met hoongelach werd ontvangen.

De instelling van de poll tax, een door iedere volwassen Brit te betalen gemeentelijke heffing waarvan de hoogte door de gemeenten zelf moet worden vastgesteld, was mede oorzaak van de val van premier Margaret' Thatcher.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.