+ Meer informatie

Vietnamezen: Kosto, stop met terugzending

1 minuut leestijd

UTRECHT (ANP) - De ruim 200 hongerstakende Vietnamese asielzoekers hebben gisteren staatssecretaris Kosto (Justitie) al weer tevergeefs gevraagd om hun terugzending naar Tjechoslowakije of Vietnam te stoppen.

De groep is nu precies een week geleden gestopt met eten. Volgens woordvoerster T Tue van het actiecomité is op een zelfde verzoek afgelopen maandag nog geen antwoord gekomen.

De Vietnamezen zijn allen wegens discriminatie vanuit Tjechoslowakije naar Nederland gevlucht. Kosto had al eerder aangegeven geen reden te zien om de Vietnamezen hier asiel te verlenen of te gedogen. Vijftien Vietnamezen zijn inmiddels naar Tjechoslowakije teruggestuurd en van hen heeft een aantal asiel gekregen, aldus het minsterie van justitie. Tue verklaart echter dat de teruggestuurde Vietnamezen geen huis en geen werk hebben.

De crisisteams, die de hongerstakers in de zeventien asielzoekerscentra ook medisch begeleiden, houden contact met de ministeries van justitie en WVC, die op de hoogte willen blijven van de toestand van de Vietnamezen. Een woordvoerder van Justitie zei gisteren dat Kosto niet op zijn besluit zal terugkomen. De staatssecretaris heeft zich ervan verzekerd dat de Vietnamezen zowel in Tjechoslowakije als in Vietnam geen gevaar lopen.

Volgens actiewoordvoerster Tue heeft de hongerstaking al geleid tot flauwtes en een miskraam.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.