+ Meer informatie

Den Uyl ziet gevaar in opkomst „nieuw rechts"

,,De aanval op de verzorgingsstaat is begonnen''

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Het denken van „Nieuw rechts", in Nederland uitgedragen door de VVD van Wiegel, is de aanval op de verzorginsstaat begonnen. Dit betoogde lijsttrekker J. den Uyl van de PvdA zondagmiddag in Paradiso in Amsterdam.

Den Uyl sprak van een agressief nieuw rechts, dat begon in de Verenigde Staten maar nu ook in Europa opkomt. „Het vertoont zich in de meest uiteenlopende vormen en gedaanten. Van een mystiek elitisme — compleet met een pseudo-historische en nauwelijks verhulde racistische mythologie bij het Franse nieuw rechts van Benoist — tot de economie van het gezonde verstand à la Friedman."

Afkeer
„Het voornaamste gemeenschappelijke element dat nieuw rechts verenigt is de afkeer van en kritiek op de verzorgingsstaat. En op de sociaal-democratische ideeën die in de naoorlogse jaren ook door rechtse regeringen zijn gebruikt om die verzorgingsstaat van de grond te tillen."

Volgens Den Uyl is nieuw rechts in wezen een fusie van conservatieve en bepaalde liberale denkbeelden. „Het merkwaardige is namelijk dat progressieve elementen in het liberalisme uit het beeld verdwenen zijn. Of enkel dienst doen als een volledig loze retoriek."

Volgens Den Uyl vormt het karakter van nieuw rechts de grootste bedreiging van de solidariteitsgedachte „waarop onze maatschappelijke arrangementen uiteindelijk berusten". De kritiek van de neoconservatieven lijkt op die van de linksradicalen. „Maar hun analyse leidt tot een stellingname van enerzijds berusting. De cultivering van het idee dat de politiek niet bij machte is werkelijke veranderingen door te voeren en dat de politiek en de overheid dus terug moet treden, om de vrije jongens even de kans te geven. Anderzijds is er met name in de Verenigde Staten een agressieve politieke aanval gelanceerd op grondslagen van de verzorgingsstaat."

Lessen
Ten aanzien van de internationale politiek leidt dat er volgens Den Uyl toe dat de VS de „lessen uit Vietnam en Iran" geheel verkeerd interpreteren. „Zwart-wit denken is „in" en „realisme" ook. Een werkelijk realistische politiek van de VS zou niet zozeer zijn politieke positie afhankelijk maken vag: militaire machtsopbouw, maar die inspanningen richten op herstel van de Amerikaanse niet-militaire industrie die de gevolgen van Vietnam nog niet altijd te boven is. Nu heeft de regering Reagan een uitbreiding van de defensiebegroting op het oog die driemaal zo groot is als ten tijde van Vietnam, en die voorziet in de aanmaak van kostbare en militair onnodige wapensystemen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.