+ Meer informatie

Nederland erkent de staat Guinee-Bissao

NAVOLGING PORTUGEES BESLUIT

4 minuten leestijd

DEN HAAG — De Nederlandse regering heeft besloten de voormalige Portugese kolonie Guinee-Bissau te erkennen als onafhankelijke staat. Dit is gebeurd na intensief overleg, deze week, met de Scandinavische landen en met de Portugese regering. Minister-president Den Uyl heeft dit zaterdagmiddag desgevraagd meegedeeld in het VARA-programma „Dingen van de dag".

Nederland zal zo spoedig mogelijk bericht sturen aan de onafhankelijke regering van Guinee-Bissau, zei hij verder. Over het tijdstip van de erkenning en de „modaliteiten" daarvan vindt momenteel afrondend overleg plaats met andere EEG-landen. Op een vraag over de precise tijdstip zei de heer Den Uyl: „U mag eerder in uren rekenen dan in dagen. Het is definitief en ik mag wel zeggen, dat de Nederlandse regering het voortouw heeft gehad de afgelopen week".

PORTUGAL

Portugal — De Portugese regering heeft inmiddels bekend gemaakt dat zij de Verenigde Naties zal verzoeken Guinee-Bissaa te erkennen en als lid van de volkerenorganisatie toe te laten. Met dit besluit ligt de weg naar onafhankelijkheid voor de Westafrikaanse kolonie definitief open. Het ministerie van buitenlandse zaken deelde mee dat de Portugese VNambassadeur, José Veiga Simao, vandaag een boodschap van die strekking zal indienen bij de veiligheidsraad. In de verklaring van het ministerie werd echter niets gezegd over een statusverandering van de Kaap Verdische eilanden, voor de kust van Guinee-Bissaa.

In diplomatieke kringen was deze definitieve beslissing over de toekomst van Guinee-Bissaa, de 245 kilometer diepe moerasachtige enclave tussen Senegal en de republiek Guinee, dit weekeinde verwacht. Naar verluidt heeft het ministerie van buitenlandse zaken de officiële bekendmaking zaterdagavond ter distributie doorgegeven aan het ministerie van voorlichting.

GESPREK

Soares heeft vorige week in Algiers gesproken met de leiders van het PAIGC, de terroristische organisatie die sinds 1961 een onafhankelijkheidsoorlog heeft gevoerd. Kort nadat het Caetanobewind in april door de junta van nationale redding was omvergeworpen luwde de strijd en kwam uiteindelijk geheel tot stilstand hangende het politieke overleg.

Veiga Simao verklaarde naar New York te zullen vliegen waar hij vandaag de boodschap bij de Verenigde Naties zal indienen. Hij zei niet te weten wanneer de onafhankelijkheid formeel zal worden bekrachtigd. Waarnemers verwachten dat de Portugese regering zal aandringen op een referendum op de Kaap Verdische eilanden voordat deze eveneens onsfhankelijk zullen kunnen worden.

Zaterdag maakte de regering een plan bekend dat de tweede veel grotere Westatrikaanse kolonie Angola over ongeveer twee jaar onafhaidcelijkheid moet brengen. De drie Portugese kolonies in Afrika, Guinee-Bissaa, Angola Mozambique, hebben alle onmiddellijke onafhankelijkheid opgeëist.

PAIGE

In de bekendmaking werd gezegd dat de onafhankelijkheid zal worden vastgelegd „in een akkoord van heit PAIGC — de Afrikaanse partij voor de onafhankelijkheid van GuineeBissaa en de Kaap Verdische eilanden en de Portugese regering". In de boodschap die Veiga Simao namens minister van buitenlandse zaken Mario Soares bij de veiligheidsraad zal indienen wordt „Portugals wil uitgedrukt om de wettige erkenning van de republiek Guinee-Bissaa op een zeer nabij tijdstip te formaliseren".

De bekendmaking vervolgde, „met goedkeuring van het PAIGC en de Portugese regering heeft de minister van buitenlandse zaken bij de geallieerde en vriendschappelijke landen een verzoek ingediend de republiek Guinee-Bissaa met onmiddellijke ingang te erkennen en de toelating van dit derde Portugees-talige land tot de Verenigde Naties te vergemakkelijken.

In de bekendmaking werd gezegd dat de boodschap aan de Verenigde Naties direct is voortgevloeid uit de op 27 juli door president Antonio de Spinola gehouden rede en een verklaring die een week geleden in Lissabon aan secretaris-generaal Kurt Waldheim is overhandigd.

PLUNDERINGEN

In het noorden van Mozambique hebben zich zaterdag ernstige ongeregeldheden voorgedaan, die aan een onbekend aantal mensen — onder wie zeker twee blanken — het leven hebben gekost. Naar in de hoofdstad Lourenco Marques is vernomen, is een groep van 1200 kleurlingen plunderend en brandstichtend door het stadje Antonio Enes getrokken. De blanke bevolking, onder wie veel Zuidafrikanen en Europese immigrraten, trachtte de stad te ontvluchten maar werd door de bende onder vuur genomen waarbij zeker twee doden vielen. Alle verbindingen met Antonio Enes zijn verbroken. Het Portugese leger heeft per vliegtuig versterkingen naar het noorden overgebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.