+ Meer informatie

Een advocaat moet stressbestendig zijn

3 minuten leestijd

"Mijn bureau ligt altijd vol met stukken die gisteren zo snel mogelijk gelezen moeten zijn. Er is een continue tijdsdruk. Veel verschillende zaken lopen door elkaar. Je begrijpt dat flexibiliteit en stressbestendigheid absolute voorwaarden zijn voor goed werken." Zo betoogt advocaat B.H. Bongers uit Zwolle. Samen met zijn broer drijft hij het advocatenkantoor Bongers en Bongers. Wie denkt dat de beide heren dagelijks al betogend voor de rechter staan, heeft het mis.

Variatie
„De strafrechtelijke kant komt het meest in de publiciteit", vindt de Zwollenaar. „Maar er is veel en veel meer. Negentig procent van het werk van de advocatuur bestaat uit civiele zaken." Daarbij is de verdeling te maken in handelszaken zoals geldgeschillen, faillissementen, het opstellen van overeenkomsten en het adviseren bij OTS (ondertoezichtstelling) en uithuisplaatsing door de kinderrechter, echtscheidingen en regeling van alimentaties. In de advocatuur zijn er gespecialiseerde advocaten en pleiters met een algemene praktijk. „De taak van een advocaat is die van rechtskundig adviseur", vindt Bongers. „Ik probeer de wensen van de cliënt rechtskundig te vertalen. Tevens is het zaak de tegenpartij of de rechter te overtuigen. Bij advieswerk is er geen tegenpartij en dus ook geen conflict. Soms sta ik in veertien dagen niet één keer voor de rechtbank."
"AIs er wel sprake is van een conflict met een partij komt het altijd op bewijs aan. Gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen", zegt de besnorde advocaat. „Degene die stelt moet bewijzen. Heb je twee getuigen die jou bevestigen, dan win je de zaak. Natuurlijk is de taak van de advocaat heel belangrijk. ledere cliënt redeneert naar zichzelf toe. De advocaat probeert het verhaal objectief te bekijken. Hij bekijkt de bewijzen en denkt zich in in de situatie van de tegenpartij. In de procedure komt de waarheid naar boven. De procedure is een laatste redmiddel. De basisregel is: probeer de zaak onderling te regelen. Niemand is gebaat bij een conflict. Redelijkheid en billijkheid zijn belangrijke criteria bij het advocatuurwerk."

Studie
„De studie Nederlands recht is de basis", vertelt de pleiter uit de Hanzestad. Daarna volgt een stageperiode van drie jaar op een advocatenkantoor. Gedurende die drie jaar volgt de stagiair-advocaat een verplichte opleiding. Voor de drie jaar stage ontvangt hij of zij een stageverklaring. Dan zijn er de mogelijkheden tot bijvoorbeeld inkopen in een maatschap of solliciteren bij een advocatenkantoor. Maar de studie is nog niet voorbij. Om bij te blijven in het vak is het de rechtskundigen verplicht een interne beroepsopleiding te volgen. „Dat is ook nodig want het vak verandert continu", aldus rechtskundig adviseur Bongers. „Denk aan wetswijzigingen, nieuwe vormen van criminaliteit en nieuwe wetgeving. Het familierecht bijvoorbeeld is voortdurend in beweging. Het je op de hoogte houden van allerlei wijzigingen is een onderdeel van de praktijk. Overigens komt vijftig procent van de afgestudeerde rechtenstudenten niet in de advocatuur terecht. Bongers: „Velen vinden een baan in de staf of het management van het bedrijfsleven. Het voordeel van rechtskundig geschoolde mensen is dat ze analytisch hebben leren denken en goed zijn in het ontrafelen van problemen. En dat kan het bedrijfsleven wel gebruiken."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.