+ Meer informatie

Quad rijden voor dummy’s

2 minuten leestijd

Eerst een geruststelling: de figuur op de foto is géén mens van vlees en bloed, maar een zogeheten ”crash test dummy”. De pop, vol met sensoren, werd gisteren in het Duitse Neumuenster op een quad gezet. Het vehikel raasde over een paar obstakels, vloog over de kop en verloor halverwege zijn passagier.

Dekra, een Duits bedrijf dat de veiligheid van auto’s test, nam de vierwieler onder de loep. Hoe veilig is zo’n ding eigenlijk? Nou, dat houdt niet over. Want wees eerlijk: wie zou op dit moment met die arme dummy willen ruilen?

Onderzoek van de Duitsers toont aan dat quad rijden tien keer gevaarlijker is dan rijden in een auto. En meer dan de helft van de berijders –en dan gaat het niet om dummy’s– veroorzaakt een ongeval door eigen gedrag. Een quad is een uitdagend ding en iedereen die er weleens op gereden heeft, weet dat. Een ”wheelie” –zo lang mogelijk op de achterwielen rijden–, proberen op twee wielen door de bocht te gaan, springen; het kan allemaal. Maar soms ook niet.

Want als je zo een quad bestuurt zonder de nodige ervaring ben je misschien nog dommer dan een dummy. Dan wordt het tijd voor de cursus ”Quad rijden voor dummy’s”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.