+ Meer informatie

Nieuw plan voor standplaatshuur

Heerma bezwijkt voor druk Kamer

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Staatssecretaris Heerma heeft onder druk van de Tweede Kamer besloten zijn plan om de huur voor standplaatsen van woonwagens rigoureus te verhogen, opnieuw te bezien. Begin februari volgend jaar komt er een brief van de bewindsman met een nieuw voorstel.

Heerma kwam gisteren met deze toezegging tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer. De gehele Tweede Kamer wilde niets weten van het nu voorliggende plan. Op grond daarvan zou de huur voor standplaatsen van woonwagens in anderhalf jaar tijd verhoogd worden van gemiddeld 163 gulden per maand naar 325 gulden.

Door een toeslag zou de netto-verhoging beperkt worden tot 13 procent per jaar en zou het huurbedrag pas in 2003 gehaald worden, maar voor de Tweede Kamer is deze sprong onaanvaardbaar. Heerma wilde niet toezeggen dat in zijn nieuwe plan geen sprong zou zitten. De bewindsman zei wel dat in zijn plan „andersoortige consequenties" zitten, want hij wil niet meer subsidies uit gaan geven dan nu het geval is.

In zijn nieuwe voorstel zal Heerma in ieder geval rekening houden met het advies dat de Raad voor de volkshuisvesting (RAVO) vorige week presenteerde. Daarin wordt ervoor gepleit om bij het berekenen van de huren voor standplaatsen uit te gaan van een puntenwaarderingsstelsel. Dat is op dit moment ook van kracht voor huurwoningen.

Protest

De woonwagenbewoners hebben de afgelopen dagen fel geprotesteerd tegen de voorgenomen lastenverhogingen. Zo'n 4000 van hen hebben hun huurcontract met de gemeente opgezegd. De uitkomst van het kamerdebat is voor het Landelijk platform woonwagenbewoners en zigeuners geen aanleiding om de opzegging van de huurcontracten te beëindigen.

De meerderheid van de Tweede Kamer, bestaande uit CDA en PvdA, gaf staatssecretaris Heerma gisteren steun om door te gaan met het zogenaamde deconcentratiebeleid. Dat houdt in dat de grote kampen opgeheven moeten worden en dat de woonwagenbewoners verspreid moeten worden over kleinere kampen (maximaal vijftien standplaatsen). VVD en D66 willen dat de regering zich soepeler op gaat stellen om de grotere kampen waar geen problemen zijn, te handhaven. Staatssecretaris Heerma voelt daar niets voor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.