+ Meer informatie

WAT NU?

2 minuten leestijd

De stembus heeft gesproken en wat nu? Het zittende kabinet is zijn krappe meerderheid kwijt. Zo doorgaan is dus eigenlijk niet mogelijk. Van Agt heeft al laten weten dat hij er niets voor voelt om steun te zoeken bij de kleine protestantse partijen, ook al zijn die versterkt uit de strijd gekomen.

Maar een nieuw kabinet-Den Uyl ligt ook niet voor de hand. Den Uyl heeft immers van de kiezers flink op zijn kop gekregen. Het redelijk alternatief van Terlouw bleek vele progressief georiƫnteerde kiezers toch meer aan te trekken, dan het vaak kreterige en soms zelfs demagogische van de PvdA.

Terlouw heeft daarom de sleutel van de kabinetsformatie in handen. Helaas is hij niet bereid om mee te werken aan een CDA-VVD-D'66 coalitie. Dat zou immers in de gegeven omstandigheden nog de minst beroerde oplossing zijn.

Zijn voorkeur gaat uit naar een combinatie van CDA-PvdA-D'66. Daarin heeft D'66 immers een spilfunctie. Maar wie moet dan premier worden? Van Agt als leider van de grootste partij? En kunnen CDA en PvdA het eens worden over het programma?

Zo hebben deze verkiezingen eigenlijk niets opgelost. Dat maakt de uitslag over het geheel genomen teleurstellend. Zowel principieel als algemeen-politiek gezien.

Wel kan gelukkig als lichtpunt gesignaleerd worden dat een linkse meerderheid niet tot stand gekomen is. En ook dat, terwijl SGP en GPV hun zetels wisten te behouden, de RPF met twee zetels haar entree maakt in de Tweede kamer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.