+ Meer informatie

BCCI, geen bank maar een beerput

Aziaten in Groot-Brittannië worden slachtoffer van frauderende bank

4 minuten leestijd

LONDEN (ANP) - In zeven landen viel afgelopen vrijdag het doek voor de Bank of Credit and Commerce International (BCCI). De centrale banken in die landen, waaronder Groot-Brittannië en Nederland, legden de operaties van de bank stii. Met de stillegging lijkt een beerput open gegaan te zijn.

Binnen de bank die al eerder in opspraak kwam vanwege het witwassen van drugsgelden van de Panameese dictator Noriega, blijkt een bank te hebben bestaan die zich toelegde op het plegen van fraude. De internationale monetaire autoriteiten grepen in op grond van een rapport van de accountant van BCCI, Price Waterhouse, van 27 juni. In dat rapport werd beschreven dat de boeken van de bank grote gaten vertoonden. De autoriteiten besloten daarop de lopende herstructurering van de bank geen kans meer te geven.

Tegoeden

BCCI trok spaartegoeden aan zonder ze in de boeken op te nemen, zo meldde de Financial Times gisteren. De tegoeden werden gebruikt om verliezen op de handel in waardepapieren en in buitenlandse valuta's te dekken. Om de tegoeden uit te kunnen betalen, moest de bank echter nieuwe spaargelden aantrekken, natuurlijk weer zonder ze in de boeken te vermelden. Zo manoeuvreerde BCCI zichzelf in een eindeloze spiraal, aldus de Financial Times. De boekhouding van de bank gaf dus maar een gedeelte van de werkelijk gedane zaken weer.

De boeken vermeldden evenmin de schema's van de bank voor belastingontduiking. De Financial Times haalde een vroegere werknemer van BCCI aan, die vertelde dat de bank in Groot-Brittannië een speciale opzet had voor zelfstandigen met buitenlandse familie. De zelfstandige, vaak een detaillist, kon zijn zwart geld naar de bank brengen en het op naam van een buitenlands familielid laten zetten. Die hoefde er geen belasting over te betalen. De bank gaf de zelfstandige vervolgens een lening van dezelfde omvang en berekende daarover 1 procent commissie. De bank verdiende de commissie en de zelfstandige kon de belastingcenten in zijn zak houden.

Aziaten

In Groot-Brittannië sparen vooral Aziatische kleine zelfstandigen bij BCCI. Zij komen in de problemen, omdat het beschermingsfonds voor de spaarders niet meer dan 75 procent van een tegoed uitkeert met een maximum van 15.000 pond (ongeveer ƒ 50.000). In Nederland vergoedt de collectieve garantieregeling 100 procent van de tegoeden tot een maximum van ƒ 40.000.

Veel Britse zelfstandigen hebben al te lijden van de recessie en deze tegenslag zou wel eens de druppel kunnen zijn die de emmer doet overlopen. Leden van het Lagerhuis hebben minister van financiën Lamont al gevraagd maatregelen te treffen, want de positie van de Aziatische minderheden ligt bijzonder gevoelig in Groot-Brittannië.

De Britse banken zullen echter zeker protesteren, mocht Lamont voorstellen de uitkeringen uit het beschermingsfonds voor deze keer te verhogen. Het beschermingsfonds kampt al met een tekort, waardoor een uitkering rechtstreeks ten laste komt van de banken. De Britse kranten gaven gisteren aan dat de banken die verantwoordelijkheid niet wensen te nemen, omdat de Bank of England BCCI te lang haar gang heeft laten gaan.

Hogefuncties

Niet alleen sparen veel Britse Aziaten bij BCCI. de bank verleent ook werk aan veel Pakistani en andere minderheden. Die komen zeker in het Verenigd Koninkrijk niet snel aan de bak in hogere administratieve functies. De sluiting van BCCI ligt daarmee extra gevoelig. De afgelopen dagen hebben al stemmen geklonken dat de Bank of England te voorbarig te werk is gegaan zonder de herstructurering nog een kans te gunnen.

De bank, die 20 jaar bestaat, is actief in zeventig landen. De vestigingen in Luxemburg en op de Kaaiman-eilanden spelen in het geheel van BCCI een centrale rol. Beide landen staan bekend om het weinige toezicht dat ze op banken uitoefenen. Driekwart van de activiteiten van de bank, die een balanstotaal heeft van 20 miljard dollar, speelt zich af in Derde-Wereldlanden. Een hoofdkantoor heeft de bank niet. Vertrouwelijke informatie wordt via memo's in het Urdu, de taal van de Pakistani, verspreid.

Sjeik

De BCCI is voor het grootste deel (77,4 procent) eigendom van sjeik Zayed bin Sultan al-Nahayan van Abu Dhabi en zijn familie. De sjeik heeft volgens The Guardian vorige week nog 660 miljoen dollar in de bank gepompt. De krant haalt diplomatieke bronnen in Abu Dhabi aan, die beweren dat het geld vorige week woensdag telegrafisch naar Luxemburg is overgemaakt. Nog geen 48 uur later moesten alle operaties van fiCCI worden gestaakt. De sjeik is zaterdag in zijn Boeing 747 naar Zwitserland vertrokken. Officieel is hij daar voor privé-doeleinden.

De Nederiandsche Bank (DNB) heeft in navolging van de andere centrale banken het Nederlandse kantoor van BCCI in Amsterdam een aanwijzing gegeven de betalingen te staken. Het Nederlandse kantoor, waar 17 mensen werken, is • niet zelfstandig, maar valt onder BCCI SA in Luxemburg. De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren de jurist S. Reuling en de accountant H. van Veelen tot bewindvoerder benoemd. Volgens een woordvoerder van DNB heeft het Amsterdamse kantoor een balanstotaal van zo'n ƒ 75 miljoen en besloeg de internationale-handelsfinanciering 90 procent van de zaken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.