+ Meer informatie

Chinese ambassade bestaat niet meer

"Bureau van zaakgelastigde"

2 minuten leestijd

PEKING — China heeft besloten eenzijdig zijn ambassade in Den Haag te veranderen tot een bureau van zaakgelastigde. Het besluit geldt met ingang van dinsdag. Dit gaf het Chinese persbureau Nieuw-China dinsdag te kennen.

In een nota, die in Peking is overhandigd aan de tijdelijk zaakgelastigde van Nederland, De Bruyn Ouboter, protesteert het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken tegen verscheidene recente voorstellen van Nederland die bedoeld waren om de naam van de huidige diplomatieke vertegenwoordiging van Nederland in Peking te handhaven.

In de protestnota aan de Nederlandse zaakgelastigde in Peking wijst het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken erop dat "de twee partijen het erover eens zijn het niveau van hun diplomatieke betrekkingen te verlagen tot dat van zaakgelastigden" en het doet vervolgens verslag van de Chinees-Nederlandse onderhandelingen die over deze kwestie sinds 7 april zijn gevoerd.

De Chinese volksrepubliek eiste een verlaging van de diplomatieke betrekkingen met Nederland nadat de Nederlandse regering goedkeuring verleende aan de verkoop van twee onderzeeboten aan Taiwan. De Chinezen riepen op 27 februari hun ambassadrice uit Den Haag terug en de Nederlandse ambassadeur verliet Peking begin maart.

Tegengesproken
„Door te staan op handhaving van de huidige benaming „koninklijke ambassade van Nederland" heeft men van Nederlandse kant geen woord gehouden, heeft men zichzelf tegengesproken en heeft men het probleem opzettelijk ingewikkeld gemaakt", zo gaat de Chinese nota verder.

De Chinese nota is overhandigd terwijl de technische onderhandelingen over de verlaging van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen nog voortduren. In de nota wordt nog gezegd dat de Chinese regering binnenkort een zaakgelastigde in Den Haag zal benoemen en dat, vanaf heden, de Chinese ambassade in Nederland weer de naam heeft gekregen van „bureau van zaakgelastigde", een naam die ook werd gebruikt voordat volledige diplomatieke betrekkingen tussen China en Nederland werden aangeknoopt in augustus 1972.

In de Chinese nota wordt nog de hoop uitgesproken dat de Nederlandse regering dezelfde maatregelen zal treffen als China nu heeft gedaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.