+ Meer informatie

Mestplan valt erg slecht bij rechters

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De Nederlandse regering dreigt het onderspit te delven in de juridische strijd met Europa over het mestbeleid. De advocaat-generaal van het EU-hof van Justitie in Luxemburg is erg negatief.

Nederland is volgens hem zijn verplichtingen, voortvloeiend uit de Europese nitraatwetgeving uit 1991, niet nagekomen. De advocaat-generaal heeft niet het laatste woord, maar het EU-hof neemt doorgaans diens conclusie over. Volgens woordvoerders in Luxemburg en bij de Europese Commissie kan die uitspraak maanden op zich laten wachten. "Januari is uitgesloten, ergens in de loop van 2003", zei gisteren een woordvoerster van het hof.

Nederland riskeert bij een veroordeling een boete, maar dat is weer een zaak van de Commissie in Brussel. Een lidstaat krijgt meestal eerst de tijd zijn leven te beteren. Een woordvoerster van de verantwoordelijke milieucommissaris Wallström wilde er niet op vooruitlopen zolang het hof geen einduitspraak heeft gedaan.

De Europese Commissie stapte twee jaar geleden naar de rechter, omdat het Nederlandse mestbeleid niet aan de Europese milieunormen zou voldoen. Nederland was niet de enige die de betrokken nitraatrichtlijn aan zijn laars lapt en voor het hof werd gesleept. Dat lot trof een meerderheid van de lidstaten. Frankrijk kreeg deze zomer een veroordeling aan zijn broek.

Destijds liet de commissie wel weten dat het mestplan van de toenmalige landbouwminister Brinkhorst uit december 1999 een "veelbelovende stap in de goede richting" was. De nitraatrichtlijn is bedoeld om verontreiniging van oppervlaktewater en grondwater door nitraat uit de landbouw terug te dringen en te voorkomen. Volgens die afspraken mag de mestaanvoer in zogenoemde kwetsbare gebieden -heel Nederland staat als zodanig te boek- niet uitkomen boven 170 kg nitraat per hectare landbouwgrond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.