+ Meer informatie

Vuilnisstortplaat^sen in Utrecht ontoereikend

Alleen oplossing bij provinciale aanpak

2 minuten leestijd

VEENENDAAL — Alle, binnen de provincie Utrecht, bestaande stortrutmten voor de afvoer van huishoudelijk en ander afval zullen nog voor hooguit twee jaar toereikend zijn. Er zijn in het nabije verleden al diverse oplossingen met de provincie besproken, doch tot op heden nog zonder resultaat. De goedkoopste oplossing is de zandafgraving aan de Oude Veenendaalse Grindweg te Rhenen als vuilnisstortplaats te gebruiken.

Al een aantal jaren wordt er naar een oplossing gezocht om het Veenendaalse vuil af te voeren, als straks de vuilnisstortplaats in Maarsbergen geheel gevuld zal zijn. Er hebben zich een aantal nieuwe omstandigheden voorgedaan waardoor nu een spoedige oplossing van het vuilverwerkingsvraagstuk gevonden moet worden. Ten eerste is vast komen te staan dat de vuilverbrandingsinstallatie in Maarssenbroek niet op korte termijn gerealiseerd zal worden. Ten tweede is het vinden van aanvaardbare plaatsen voor overlaadstations ten behoeve van de afvoer naar de VAM geen eenvodige zaak.

Gedeputeerde Staten van Utrecht verwachten alleen een goede oplossing te kunnen vinden indien het probleem provinciaal wordt aangepakt. In de praktijk zal het erop neerkomen dat er een keuze moet worden gemaakt tussen afvoer naar de VAM of gebruik maken van de bestaande mogelijkheden (Rijnmond). Bij het maken van de keuze zal vermoedelijk de kostenfactor van doorslaggevende betekenis zijn.

De provinciale aanpak houdt in dat de provincie ook de nodige overlaadstations bouwt. Voor het zuidoostelijk deel van Utrecht worden momenteel de mogelijkheden onderzocht om een overlaadstation in Veenendaal en in Driebergen-Rijsenburg te bouwen.

De gemeente Veenendaal heeft in het verleden tijdens gesprekken met de provincie, inzake de vuilverwerking herhaaldelijk aqngedrongen, om te bestuderen of de zandafgraving aan de Oude' Veenendaalse Grindweg te Rhenen (Kwintelooijen) als vuilnisstortplaats kan worden gebruikt. Het Veenendaalse college van b. en w. is van mening dat het niet juist is dit gebied voor massale recreatie te bestemmen en zijn er voorstanders van na volstorting van dat gebied weer te bebossen.

Zeker in verband met de verhoudingsgewijze veel lagere kosten zullen behalve Veenendaal meer gemeenten de voorkeur aan de laatstgenoemde oplossing geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.