+ Meer informatie

„Br^ivakken" klaar bij Oudenrijn .

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De laatste schakels in het nieuwe wegenstelsel ten oosten van het klaverblad Oudenrijn worden deze maand opengesteld voor het verkeer.

Morgen wordt de hoofdrijbaan vanaf Oudenrijn in de richting Arnhem in gebruik genomen.

Maandag 20 december heeft, even ten westen van de Galecopperbrug, de aansluiting plaats van de provinciale weg S 15 op rijksweg A 12, waarmee Niewegein een rechtstreekse verbinding met de autosnelweg krijgt. Een en ander vormt de afsluiting vn de jarenlange werken aan de Galecopperbruggen en de wegen ten westen en ten oosten hiervan, en de laatste fase van de aanleg van de S 15. Het ministerie van Verkeer en waterstaat heeft dit zaterdag meegedeeld.

Tussen het knooppunt Oudenrijn en de Galecopperbruggen — het drukste wegvak van ons. land — is nu een vlechtwerk van wegen ontstaan dat het ongelijkvloers wisselen van rijbanen mogelijk maakt. Men spreekt daarom van ,,breivakken". Het verkeer op de A 12 in oostelijke richting moet onmiddellijk na Oudenrijn kiezen voor de hoofdrijbaan op de paralellelbaan. Het doorgaande verkeer in de richting Arnhem moet de hoofdbaan volgen, het verkeer voor Niewegein, Utrecht, Houten en Amersfoort wordt via de zuidelijke parallelbaan geleid. Het plaatselijke verkeer in westelijke richting wordt over de noordelijke parallelbaan gevoerd. Het doorgaande verkeer moet de hoofdrijbaan gebruiken en wordt vóór Oudenrijn verdeeld naar de richtingen Amsterdam, Den Haag/Rotterdam en 's-Hertogenbosch/Breda.

Lunetten

Het drukke agglomatatieverkeer en de dicht bij elkaar gelegen aansluitingen op de A 12 tussen Oudenrijn en het toekomstige knooppunt Lunetten (met Rijksweg A 27) ten zuidoosten van Utrecht maakten dit systeem van hoofd- en parallelbanen noodzakelijk. Hiervoor was het ook nodig de oude Galecopperbrug te vervangen door twee nieuwe bruggen, die zijn uitgevoerd als stalen tuibruggen.

Tot ongeveer 1980, wanneer het knooppunt Lunetten klaar is, zal het verkeer daar nog rekening moeten houden met rijbaanverleggingen. Pas daarna zal het verkeer ten zuiden van Utrecht geheel in goede banen zijn geleid, aldus het ministerie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.