+ Meer informatie

Alheda wil afspraken over arbeidsvoorwaardenbeleid

Kok wil liever niet met demissionair kabinet spreken

2 minuten leestijd

HILVERSUM — Minister Albeda (Sociale zaken) wil na de verl(iezingen met werligevers en vakbeweging voorlopige afspraken maken voor het arbeidsvoorwaardenbeleid voor volgend jaar..

gaven matigt.

Dit bleek zaterdag tijdens een radiouitzending van Tros-Aktua. Minister moet hebben over wat de sociale partners denken over de mogelijkheden en wenselijkheden. Voorlopige afspraken zouden voorkomen dat een komend kabinet voor het probleem komt te staan bijvoorbeeld geconfronteerd te worden met de CAO's die voor volgend jaar klaarliggen en waarin loonsverhogingen zijn opgenomen, waar het kabinet dan dwars doorheen zou moeten fietsen.

Uitsloven

Kok hield de boot af, al wees hij een eventuele uitnodiging van Albeda voor overleg niet bij voorbaat af. De FNVvoorzitter wees erop dat men binnen zijn vakcentrale nog niet toe is aan het formuleren van een arbeidsvoorwaardenbeleid voor volgend jaar. Daarnaast zei hij dat politici die zich nu in de verkiezingstijd terecht uitsloven, ook de verplichting hebben na de verkiezingen snel aan de vorming van een nieuw kabinet te beginnen. Dan hoeft het helemaal niet nodig te zijn dat de heer Albeda en zijn club de begroting voor 1982 gaan voorbereiden.

Volgens de PNV-voorzittèr moet het mogelijk zijn om de kabinetsformatie zodanig snel rond te hebben dat we medio juli de grondslagen voor een beleid voor de komende vier jaar op tafel hebben. Ik zou veel liever met een nieuw kabinet en een duidelijk program onderhandelen over de inbreng van de vakbeweging dan nu met een demissionaire ploeg in het vage te gaan praten, aldus Kok.

Mr. van Veen, die een uitnodiging voor een gesprek in ieder geval zou aannemen, zei eerst wel eens van minister Albeda te willen horen hoe hij aankijkt tegen de matiging van de overheid zelf. De uitgaven van de overheid moeten allereerst worden gematigd. Het is de zaak op zijn kop te zetten'om zonder dat je daar zich op hebt bij ons aan kan komen. Als die problematiek niet wordt opgelost, denk ik dat het overleg, met alle goede bedoelingen van de heer Albeda, de mist in gaat, aldus de VNOvoorzitter.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.