+ Meer informatie

Molukkers Vaassen in 1979 naar nieuw huis

Laatste barakken worden afgebroken

3 minuten leestijd

EPE — Alle ongeveer 150 gezinnen in het Molukse woonoord te Vaassen (GId.) zullen medio volgend jaar zijn gehuisvest in nieuwe woningwetwoningen op het terrein. De laatste barakwoningen in het kamp zullen dan zijn

afgebroken. Dat is de verwachting van waartoe Vaassen behoort.

Vaassen is het voorlaatste Molukse kamp in ons land, waar in de afgelopen jaren tientallen woonoorden zijn opgeheven. Na Vaassen blijft alleen nog over het kamp Lunetten bij Vught.

De ,,ontman teling" van de laatste twee Molukse woonoorden verloopt allesbehalve soepel, vindt minister Gardeniers van CRM. In de toelichting op de begroting van haar departement schreef zij deze week, dat „weliswaar verwacht mag worden, dat veel bewoners van de barakwoningen zullen verhuizen, maar dat een kleine groep zich tegen herhuisvesting zal blijven verzetten".

Kleine groep

Burgemeester Berg: „Met die kleine groep bedoelt de minister waarschijnlijk de familie Pattimukaij in Vaassen, die inderdaad nog steeds niet wil verhuizen. De groep Pattirauburgemeester J. H. Bergh van Epe, kaij is bang bij herhuisvesting alle rechten als oud-KNIL-militairen te verspelen. De groep is overigens niet groter dan zo'n 35 personen", aldus de burgemeester.

De heer Bergh brengt desgevraagd in herinnering de gebeurtenissen in het kamp Vaassen op 14 oktober 1976, toen een grote politiemacht er aan te pas kwam, om de eerste helft van de barakken in Kaassen te slopen. Vanuit sommige barakwoningen werd die dag met automatische wapens geschoten op de pantserwagens van de koninklijke marechaussee. De politie schoot ter waarschuwing in de grond en in de lucht, herinnert de burgemeester zich.

Nu, bijna twee jaar later, woont meer dan de helft van de Vaassense Molukkers in nieuwe, en vergeleken met hun vorige behuizing, ongetwijfeld geriefelijker woningen. De overigen verhuizen dus volgend jaar, inclusief de familie Pattimukaij. Burgemeester Bergh hoopt, dat die verhuizing zonder moeilijkheden zal verlopen.

Adviseur

Dat is ook de wens van de heer J. Lopulalan (37), die — zelf een Molukker — sinds een jaar beleidsadviseur voor Molukse zaken is in dienst van de gemeente Epe. Volgens Lopulalan zijn de Molukkers in Vaassen in meerdërheid voorstander van hun verhui zing naar de ruimere nieuwbouwwoningen.

De tegenstellingen in de Molukse gemeenschap te Vaassen zijn er echter nog steeds, aldus Lopulalan. Als voorbeeld noemen hij en burgemeester Bergh de bewakingsdienst, die kampbewoners hebben opgericht ter voorkoming van brandstichtingen en vernielingen aan de in aanbouw zijnde woningen. De Molukse bewakers worden gekozen en krijgen voor elke bewaking (.s avonds en 's nachts) een tientje. Dat betaalt CRM. Daar heeft de gemeente Epe niets mee te maken, aldus de heer Bergh.

Op het terrein van het (bijna) voormalige Molukse woonoord in Vaassen zullen in totaal 277 nieuwe woningen gebouwd worden. De eerste fase (55 woningen en 20 kleinere huizen voor alleenstaanden en Weine gezinnen) is nagenoeg gereed. De tweede fase (110 woningen, 10 kleinere woningen) is medio volgend jaar gereed. Alle Molukkers in Vaassen zullen dan opnieuw zijn gehuisvest.

De derde fase van de woningbouw in Vaassen moet nog beginnen. Daar is minder haast bij, omdat in deze laatste groep huizen geen Molukkers komen te wonen. Dat zullen Nederlanders zijn, aldus burgemeester Bergh van Epe.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.