+ Meer informatie

Combinaties van scholen mogen experimenteren

Van Kemenade legde twee miljoen klaar

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Ongeveer honderd combinaties van twee of meer scholen voor kleuter-, lager en buitengewoon onderwijs kunnen het schooljaar '77-'78 meedoen aan de vernieuwingsactiviteiten voor het nieuwe basisonderwijs. De commissie voor deze vernieuwing heeft hiervoor het plan ontworpen. Minister Van Kemenade gaat er mee akkoord en heeft er twee miljoen gulden voor klaar.

De minister van Onderwijs en wetenschappen heeft dit woensdag meegedeeld. De innovatiecommissie basisschool had hem hiertoe geadviseerd met het „plan voor activering van het innovatieproces basisschool". De leidsters, onderwijzers en onderwijzeressen van de scholen die mee gaan doen, kunnen op andere scholen gaan kijken hoe de zaken daar aangepakt worden. Het eerste jaar is een proef. Slaagt de proef, dan wil men het jaar er op vijf keer zoveel scholen laten meedoen. Er zijn in ons land meer dan 7.000 kleuterscholen en meer dan 9.000 scholen voor gewoon lager en voor buitengewoon onderwijs.

De activering is vooral bedoeld om scholen die zelf al bezig zijn, in contact te brengen met de officiële experimenten. Het ontwikkelen van initiatieven in de scholen staat centraal. Het gaat om initiatieven die ze zelf kunnen verwezenlijken. Onderdeel van het activeringsplan een commimicatienetwerk waartoe is elke deelnemende school zal behoren. Dit maakt het mogelijk dat de scholen elkaar zullen kunnen volgen en bijstaan op die gebieden waar men onderlinge steun het hardst nodig denkt te hebben.

Organisatie

De organisatie van het activeringsplan wordt in het proefjaar zo eenvoudig mogelijk gehouden. De scholen kunnen bij het ministerie een aanmeldingsformulier aanvragen. Het zit er volgens het ministerie dik in dat er meer liefhebbers zijn dan het eerste jaar er aan kunnen deelnemen. Geselecteerd zal dan worden op grond van de informatie die de scholen zelf hebben gegeven in een projectbeschrijving.

Formulier en beschrijving moeten voor 1 januari a.s. bij de inspectie zijn. Met een advies van de inspecteur moet alles een maand later in Den Haag zijn. Minister Van Kemenade wil uiterlijk I maart '77 zijn beslissing laten weten. Er kunnen drie soorten combinaties voor deelneming aan het plan worden gemaakt: een kleuterschool met een school voor gewoon lager onderwijs, een school voor gewoon lager onderwijs met twee of meer kleuterscholen en een school voor buitengewoon onderwijs met een kleuterschool en een school voor gewoon lager onderwijs. Opdat de scholen niet te veel hooi op de vork nemen wil de innovatiecommissie dat ze zich beperken tot twee aspecten: het bevorderen van de creativiteit van leerlingen en leerkrachten, en het bewerkstelligen van individualisering en differentiatie.

Via de gebruikelijke kanalen kunnen de scholen de te maken onkosten vergoed krijgen. Na afloop van het proefjaar zal elke school zich schriftelijk voor de gemaakte uitgaven moeten verantwoorden. De vergoeding krijgen de scholen nog in de loop van '77. Ze bedraagt naar de soort van combinatie ƒ 4.000,-, ƒ 5.000,- of ƒ 6.000,-.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.