+ Meer informatie

Grondstoffenfonds EEG doet spoedig de eerste uitkeringen

2 minuten leestijd

LUXEMBURG — Binnen enkele weken zullen de eerste uitkeringen worden gedaan uit het fonds dat de EEG-Ianden hebben gevormd voor stabilisatie van de exportopbrengst van een aantal produkten uit de zgn. APC-lfinden, de 46 Afrikaanse, Caribische en Pacific-landen die een samenwerkingsovereenkomst met de gemeenschap hebben gesloten.

Dit heeft Claude Cheysson, in de Europese Commissie belast met ontwikkelingssamenwerking, meegedeeld in het ,,Lome-parlement", een instelling waarin parlementariërs uit de negen EEG-landen {leden van het Europese Parlement) en de APC-staten spreken over de uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst.

Ongeveer tweederde van de uitkeringen kunnen worden beschouwd als „werkloosheidsuitkeringen", eenderde als ,,ziektegelden". In het eerste geval worden de betrokken twintigtal ACP-landen. gecompenseerd voor ver260.00 minderde vraag naar hun produkten als gevolg van de recessie in West-Europa, in het tweede geval voor de gevolgen van plantenziekten, natuurrampen etc.

Terugbetaling

De helft van de uitkeringen gaat naar zeer arme landen, die deze niet behoeven terug te betalen. De iets meer ontwikkelde landen zullen, overigens zonder dat zij rente behoeven te betalen, de uitkeringen die zij thans ontvangen, in het fonds moeten terugstorten wanneer de exportopbrengst van de produkten in kwestie weer boven een bepaald peil zal zijn gestegen.

Het fonds, dat is beperkt tot ca. 1.150 miljoen gulden, beoogt stabiele exportopbrengsten te garanderen voor leder en huiden, aardnoten, cacao, koffie, bananen, thee, ruwe sisai, ijzererts, katoen, kokos, palmvrucliten en -pitten en hout. Hel werd inge.steld bij de overeenkomst van Lome, die op 1 april van kracht is geworden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.