+ Meer informatie

Andijvie

3 minuten leestijd

Inmaken kan nu eenmaal niet zonder gereedschap. Toch is er bij het Leifheitsysteem niet zo erg veel nodig. gekomen. Normale pan of inmaakketel vullen met water tot de glazen minstens tot % in het water staan. Inmaaktijd: 30 minsten bij een temperatuur van 100°C.

3 kg gesneden andijvie, 3 glazen van 1 liter.

Andijvie goed wassen en met kleine hoeveelheden tegelijk blancheren. Met een schuimspaan lit het water halen en onder koud stromend water afkoelen en laten uitlekken. Vul de glazen met de uitgelekte groente en druk deze stevig aan. Zorg voor de 2 cm ruimte onder de rand. Gebruik de vultrechter. Leg het deksel op de schone rand en draai de schroefring goed vast. Plaats de glazen op rooster in de snelkookpan. De snelkookpan vullen met water tot 1/3 hoogte van de glazen. Inmaaktijd: 8-10 minuten nadat de pan onder druk is gekomen. Normale pan of inmaakketel vullen met water tot de glazen minstens tot over de helft in het water staan. Inmaaktijd: 3Ó minuten bij een temperatuur Van 100° C.

132. Thans kan hij alleen aan Alle schrijven: Beste meid, ik maak je vertrouwen niet beschaamd en één keer zullen jullie allen mij begrijpen. Doch intussen torst Evert de last, dat'thans niemand hem begrijpt en dat zet een stempel op hem. Zijn oog verliest het blijde, tintelende van voorheen, en van zijn lippen is de lach, die er altijd om speelde, weg. Stroef wordt zijn mond en ernstig zijn blik. Hij wordt in deze maanden jaren ouder. De opleiding van de Hollandse rekruten is voltooid. Jan en Evert staan in het bureau van de commandant van het depot. Zij hebben een verzoek ingediend om op een bewakingsvaartuig in Nederland geplaatst te mogen worden en in verband daarmee zijn zij geroepen. De marine-officier kijkt hen over zijn lorgnet heen aan. „Waarom wilden jullie zo graag op zo'n vaartuig?" „We vinden het een mooie dienst," geeft Evert antwoord. „Een zware en gevaarlijke dienst is het," zegt de commandant. „De meeste Jongens blijven liever aan de wal of gaan naar de Oostzee." „Wij willen graag op zee en blijven tegelijk het liefst een beetje dicht bij huls," luidt Everts antwoord. Die reden schijnt de commandant niet onaannemelijk. „Hoe waren deze knapen, Seidler?" vraagt hij aan een officier, die aan een lessenaar zit te schrijven. Seidler hield dagelijks toezicht op de klas van Jan en Evert „Vlugge leerlingen, goed van gedrag," getuigt de officier. „Hoe staan jullie tegenover de nieuwe orde in Europa?" vraagt de commandant aan de beide Jongens. Nu draaien Jan en Evert met hun ogen. Deze vraag is een heet hangijzer. „Ze hebben bezwaar om zich bij de partij aan te sluiten," antwoordt Seidler voor hen. Dit maakt de commandant argwanend. Hollanders, niet van de partij, en dan er op gebrand om de Noordzee op te gaan, — daar kan wat achter steken. FROUCK VAN DER HOONING

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.