+ Meer informatie

Gehandicapten vaker thuiszitter

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Het aantal thuiszitters' in gezinsvervangende tehuizen voor mensen met een verstandelijke handicap is de afgelopen jaren sterk gestegen. Er moet meer geld komen om deze mensen overdag bezig te kunnen houden. Dit blijkt uit een rapport van de landelijke vereniging FiadWdt, een vereniging voor dienstverlening aan mensen met een verstandelijke handicap.

Het rapport werd vanmorgen aangeboden aan medewerkers van het ministerie van WVC.

Thuiszitters zijn mensen die geen werk hebben op een dagverblijf, sociale werkplaats, of in een bedrijf. Volgens de Fiad-Wdt waren er zes jaar geleden 1000 thuiszitters, terwijl dit aantal nu al tot ongeveer 1750 is gestegen. Dat betekent dat ruim 13 procent van alle bewoners in gezinsvervangende tehuizen thuiszit. Daarnaast zijn er nog eens 900 mensen die niet de hele week maar een of meer dagen thuiszitten.

De bedoeling van een gezinsvervangend tehuis is dat de bewoners in principe overdag weg zijn. De aanwezigheid van thuiszitters betekent nu juist een grote belasting van het personeel in het gezinsvervangend tehuis. Zij moeten zorgen voor voldoende activiteiten overdag, terwijl het geld en de tijd daarvoor eigenlijk ontbreken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.