+ Meer informatie

Nog liever Deetman dan Ritzen

Kleine groep dwarsli^ers verstoort rustige studentendemonstratie

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De als Ritzen verklede student krijgt liet zwaar te verduren. Een regen rotte tomaten daalt op hem neer. Het rode sap druipt van z'n gezicht. Maar het leed wordt verzacht door applaus. Ritzen heeft het verknald bij de studenten. Dat is voor eens en altijd duidelijk. „Deetman, kom terug, alles is vergeven!"

Zaterdagmiddag, één uur. Het Lange Voorhout in Den Haag stroomt langzaam vol. De organisatoren van de landelijke „demofestatie", de studentenvakbonden LSVb, ISO en LKvV, halen opgelucht adem. Ze begonnen zich al zorgen te maken over de matige opkomst, maar tegen tweeën zijn dan toch zo'n vierduizend studenten aanwezig om hun woede te uiten over de voorgenomen bezuinigingen op de studiefinanciering en het hoger onderwijs, of kortweg: „de afbraakpolitiek van paars".

Vanaf het overdekte podium, aan weerszijden geflankeerd door metershoge speakers, slingert de popgroep Formosa rauwe klanken de lucht in. Het gebedel om applaus wordt slechts mondjesmaat beloond. De stemming zit er duidelijk nog niet in.

Een Haagse vijftiger staat zich te verbazen over het schouwspel. „Wat een afgrijselijke herrie zeg. Ik stond net even vooraan, maar ik voelde m'n jas heen en weer gaan. Dat kan toch nooit gezond zijn?" Hij wacht even. Z'n ogen volgen een groep geelblauwe hanekammen. „De tijden zijn veranderd. Dat zijn nou onze toekomstige leiders".

Fluitconcert

Even na tweeën bestijgt „de heldin" Kysia Hekster, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het podium. Durfde zij vorige week niet hardop te zeggen dat Ritzen („die man met dat vette haar en dat rare neusje") liegt en onbetrouwbaar is?

„Hartstikke goed dat jullie er zijn, ondanks de slechte ervaringen van vorig jaar", begint ze. „Het beleid van Ritzen draait alleen om de centjes. De politiek kan en mag dat niet accepteren. Het moet anders, héél anders". .Kysia last een tactische pauze in. Er gaan een paar handen op elkaar. „Ritzen kan wat ons betreft gewoon gaan. We pikken het niet langer". Een fluitconcert is het antwoord.

Na wat „zakelijke mededelingen" veriaat de meute het Lange Voorhout voor het hoogtepunt van de middag: de protesttocht door het centrum. De Mobiele Eenheid -bij de 8 mei-demonstratie vorig jaar nadrukkelijk aanwezig- is in geen velden of wegen te bekennen. Maar op het Binnenhof, volgens afspraak aan het zicht onttrokken, staat een peloton blauwhemden op scherp.,Een heli met video-apparatuur houdt de demonstranten vanuit de lucht in de gaten.

,Veel te gezellig'

Tegen vieren taaien de dwarsliggers af Aan de andere kant van het Binnenhof begint de ellende opnieuw. De politie laat even haar tanden zien. Met een snelle actie worden de demonstranten de Korte Vijverberg uitgejaagd. Op het kruispunt met het Lange Voorhout zijgt de groep opnieuw neer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.