+ Meer informatie

Harris tot bisschop van Anglicaanse Kerk gewijd

Aartsbisschop Canterbury afwezig

2 minuten leestijd

BOSTON — Barbara Harris is zaterdag in Boston tot de eerste vrouwelijke bisschop van de Anglicaanse Kerk in de Verenigde Staten gewijd. Aan de drie uur durende plechtigheid in een groot conferentiecentrum in deze stad in de staat Massachusetts namen meer dan 8500 mensen deel. Tegen haar wijding is binnen de Anglicaanse Kerk veel verzet geweest.

Het was voor het eerst in de geschiedenis van een kerk met een apostolische traditie dat een vrouw tot bisschop werd gewijd. De 58-jarige Barbara Harris is niet alleen een vrouw, maar behoort ook tot de zwarte gemeenschap in de VS. Haar wijding betekent dan ook het doorbreken van verschillende grenzen. Harris wordt hulpbisschop van het diocees Massachusetts, een anglicaanse gemeenschap met 96.000 kerkleden. Zij is de 834e bisschop binnen de Anglicaanse Kerk van de VS.

Tijdens de wijding legden 55 bisschoppen haar de handen op, om haar zo te bevestigen in de apostolische traditie van de Anglicaanse Kerk. Deze bisschoppen waren gekomen uit verschillende plaatsen van Noord-Amerika, maar ook uit India en Zweden.

Geen afvaardiging
De Britse Anglicaanse Kerk zond geen officiële afvaardiging. De aartsbisschop van Canterbury en de andere bisschoppen erkennen namelijk de wijding van vrouwen niet en dus zeker niet de wijding van Barbara Harris tot bisschop binnen die kerk.

Bij de plechtigheid was wel een aantal leden van de Anglicaanse Kerk aanwezig, zij het niet namens hun kerk. Ook woonden verschillende rooms-katholieke priesters en leken de dienst bij.

Barbara Harris, een gescheiden vrouw, liet zich pas op 50-jarige leeftijd in 1980 tot priester wijden in de Episcopaalse Kerk van de VS. Na een carrière in het zakenleven, waar zij tot in het topmanagement doordrong, koos zij in 1976 voor „een baan in de kerk".

In 1974 zijn de eerste elf vrouwen in Philadelphia illegaal tot priester gewijd door twee gepensioneerde bisschoppen. Deze priesterwijding betekende toen een doorbraak voor de Episcopaalse Kerk in de VS.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.