+ Meer informatie

Spannend congres (2)

1 minuut leestijd

GENEVE — Op de conferentie, die wordt gehouden in het dan zwaar bewaakte Intercontinental hotel van Geneve, zal Saoedi-Arabië zich ook sterk maken voor de invoering van een indexeringsformule, die kan worden gekoppeld aan de olieprijs. Via zo'n formule zouden de prijzen een of meer keren per jaar aangepast kunnen worden aan de mate van inflatie en van de economische groei in de westerse olieconsumerende landen.

SS

De voorstellen van SaoediArabië zijn volgens deskimdigen niet alleen ingegeven door de wens om weer echte eenheid binnen de organisatie te krijgen, maar ook door de vrees dat de olieproducerende landen zich door het vragen van te veel dollars per vat olie uit de markt zullen prijzen. Tijdens de oliecrisis van 1973 is er met name van de kant van Saoedi-Arabië op aangedrongen dat het Westen eens wat haast zou moeten maken met het exploreren van en het zoeken naar eigen en alternatieve energiebronnen. Nu dat inderdaad op grote schaal gebeurt (Noordzee-olie, steenkolen, kernenergie, olie uit teerzanden en windenergie) sluipt de vrees binnen dat de leidende positie van OPEC op de energiemarkt binnen de kortste keren verloren zal zijn, als de olieproducenten blijven doorgaan met het vragen van prijzen die de danig verzwakte westerse economieën niet of nauwelijks klunen betalen ot prijzen die hoger liggen dan alternatieve energie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.