+ Meer informatie

Situatie in Kosovo | wordt steeds grimmiger

Zes doden bij opstand van Albanezen

2 minuten leestijd

PRISTINA - De situatie in de Joegoslavische provincie Kosovo wordt met de dag grimmiger. De Joegoslavische radio heeft gisteren gemeld dat vliegtuigen van de luchtmacht laag over de provinciehoofdstad Pristina scheerden en dat er in de hele provincie troepen en tanks gesignaleerd zijn. Dat wijst erop dat de politie versterking heeft gekregen in haar pogingen de opstand van etnische Albanezen te beteugelen.

Kosovo, een verarmde provincie in het zuiden van de Joegoslavische republiek Servië, is voor de negende achtereenvplgende dagito^Oj^beeldï van ernsljge.ioijlustéiis iPJeiaja ontr, staan toen etnische Albanezen^dieirav Servië de meerderheid van de bevolking uitmaken, het .aftreden van de plaatselijke leiders en vrije verkiezingen eisten.

De gevechten die dagelijks plaatsvinden tussen oproerpolitie en demonstranten hebben inmiddels volgens onofficiële opgave enkele tientallen levens geëist. Ook gisteren vielen er zes doden, allen van Albanese origine. Duizenden vrouwen en kinderen worden uit de provincie geëvacueerd.

De Joegoslavische eerste minister. Ante Markovic, verklaarde gisteren dat de federale overheid er alles aan doet „om de levens en eigendommen te beschermen van Montenegrijnen, Serven en oprechte Albanezen, van wie de meerderheid niet op afscheiding uit is". Welke maatregelen de overheid genomen heeft, is echter niet bekendgemaakt.

Gisteren vonden de meest ernstige ongeregeldheden plaats in de steden Podujevic, Pristina en Djarkovica en in vele dorpen in de omgeving van Titova Mitróvica; waar twee Albanese slachtoffeiïzouden worden begraven. Naat «;hati5rig Wè'ftF.SSooï iïï'n 20.000 mensen in de provincie gestaakt. Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug hingen er aan sommige huizen in Pristina spandoeken met de tekst „We willen bloed zien".

De onrust bleek gisteren te zijn overgeslagen naar de buur-republiek Macedonië. Volgens de radio hielden in de plaats Tetovo ongeveer 2000 etnische Albanezen een protestmars.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.