+ Meer informatie

Tuijnman gaat niet in op eisen HTM

,,Geen toeslag, wel hogere schaal"

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Tuijnman van Verkeer en Waterstaat is niet bereid om het rijdend personeel van de Haagse Tramweg Maatschappij een ongemakkentoeslag van zes procent te geven. Wel mag de raad van beheer van de HTM de bestuurders en conducteurs in een hogere loonschaal plaatsen. In een uitzending van de AVRO-radio zei minister Tuijnman zondagmiddag, dat deze beslissing van het kabinet maandag schriftelijk zal worden meegedeeld aan de HTM.

Tuijnman zei, dat het rijk geen ongemakkentoeslag kent, maar alleen een bepaalde schaal. „Zouden we een dergelijke toeslag gaan invoeren, dan zouden we met het hele rijksbeleid gaan glijden. En dat is wel het laatste wat minister Albeda wil". Tuijnman voegde eraan toe, dat invoering van een ongemakkentoeslag bij de HTM zou neerkomen op invoering van een dergelijke toeslag voor het rijdend personeel van alle openbare vervoerbedrijven. „Dan kom je in bedragen van ver boven de honderd miljoen", aldus de bewindsman.

Verwonderd
De HTM-directie toonde zich zondag ernstig teleurgesteld over de uitspraak van minister Tuijnman. Waarschijnlijk zou zij maandag al de raad van beheer bijeen roepen voor overleg. De directie hoopt, dat de brief van de minister, waarin hij zijn beslissing uiteenzet, nog een opening biedt voor verder overleg. Overigens is de directie er verwonderd over, dat zij de beslissing van minister Tuijnman in eerste instantie via de radio heeft moeten horen.

De vervoersbond CNV was zondag niet bereikbaar voor commentaar. Het CNV eerbiedigt de zondag, het actiecentrum in Den Haag was daarom gesloten.

De vervoersbond FNV noemde de uitspraak van minister Tuijnman „verregaand en onrechtmatig".

De HTM zal tenminste vier ton verlies lijden als gevolg van de staking, die in eerste instantie vijf dagen zou duren, maar mogelijk wordt verlengd. Een woordvoerder van de HTM zei zondag de indruk te hebben, dat de werkwilligheid onder het stakende personeel - volgens hem tot nu toe ongeveer tien procent - aan het afnemen is. De groepschefs van de remise aan de Lijsterbesstraat hebben zich zondagmiddag bij de stakers aangesloten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.