+ Meer informatie

JULIANA VAN STOLBERG (1506 - 1580)

4 minuten leestijd

Op 24 april zal het 450jaar geleden zijn datJuliana van Stolberg op de Dillenburg in Duitsland het leven schonk aan Prins Willen van Oranje. Daarom hebben we op de bondsdag aandacht aan haar besteed en geven we hier nog een korte levensbeschrijving van haar.

Juliana van Stolberg werd in 1506 geboren als vierde kind van de graaf van Stolberg en zijn vrouw Anna. De kinderen in dit gezin krijgen godsdienstles van een huiskapelaan, die bij Luther heeft gestudeerd. Nog voor de Kerkhervorming brengt hij de kinderen in aanraking met de leer van vrije genade, wat voor Juliana tot eeuwige zegen mag zijn.

Op 17-jarige leeftijd huwt zij met Philips von Hanau. Haar oudste zoontje wordt maar één jaar oud. Haar vijfde kind wordt geboren een dag nadat haar man begraven is. Nog maar 23 jaar oud is zij al weduwe.

Twee jaar later, in 1531, treedt zij opnieuw in het huwelijk, nu met de bijna twintig jaar oudere graaf Willem van Nassau, een weduwnaar. Het kasteel Dillenburg zal voortaan haar woonplaats zijn. Op 24 april wordt de eerste zoon van Willem en Juliana geboren, onze latere Prins Willem van Oranje. Na hem volgen nog vier zoons en zeven dochters. Op de Dillenburg is een hofschool waar Juliana zelf ook les geeft. Zij ontvangt daarnaast veel gasten en vindt ook nog tijd om kruiden voor geneesmiddelen te kweken, die zij zelfbij de zieken brengt.

Zij wijst haar kinderen er altijd op de Heere te zoeken en in alles het eeuwige boven het tijdelijke te stellen. Met een bezwaard hart iaat zij dan ook in 1544 haar 11-jarige zoon Willem naar het keizerlijke hof in Brussel gaan, omdat hij de enige erfgenaam is van de gesneuvelde René van Chalon, Prins van Oranje.

Na zijn vertrek worden nog drie kinderen op de Dillenburg geboren, terwijl drie kinderen uit haar eerste huwelijk zelf al gaan trouwen. De vierde, haar zoon Reinhardt, komt om in het leger van de keizer.

Nadat haar man, graaf Willem, in 15 59 op de leeftijd van 72 jaar is overleden, gaat zij veel op reis naar haar getrouwde kinderen.

Dan breken moeilijke jaren aan als gevolg van de toestand in de Nederlanden, waar haar zoon Willem het gaat opnemen voor degenen die om hun geloof worden vervolgd. De Prins is in Nederland niet meer veilig en komt met zijn gezin naar de Dillenburg. Met hem ontvangt Juliana nog vele andere vervolgden.

In 1568 begint de 80-jarige oorlog om de vrijheid der Nederlanden, waarvoor Juliana meteen al een groot offer moet brengen. In datzelfde jaar sneuvelt haar zoon Adolf in de strijd bij Heiligerlee. Ondanks haar verdriet blijft zij Prins Willem bemoedigen en vermaant hem niettegenstaande de vele tegenslagen op God te vertrouwen. In 1574 treft haar een nog zwaardere slag als haar twee zonen Lodewijk en Hendrik omkomen in de strijd bij Mook in Limburg. , , Ik ben waarlijk een bedroefde vrouw en kan niet van mijn droefheid verlost worden totdat de goede God mij in genade uit ditjammerdal tot Zich neemt", schrijft zij dan aan Prins Willem.

Maar ook nu mag zij zich sterken in de Heere haar God.

Na deze tijd wordt het wat rustiger in Holland en de Prins laat zijn kinderen weer naar Breda komen. Het wordt stil rondom Juliana. Haar zoon Jan is stadhouder van Gelderland geworden. Hij heeft altijd met zijn vrouw Elisabeth op.de Dillenburg gewoond. Zij blijft met haar kinderen bij Juliana van Stolberg en is haar tot grote steun in haar ouderdom. Als Elisabeth in 1579 sterft betekent dit voor Juliana opnieuw veel verdriet.

Een jaar later, op 18 juni 1580, mag deze geestelijk zeer sterke en toch zo ootmoedig godvrezende vrouw, die voor ons land van grote betekenis was, na een ziekte van slechts één dag op 74-jarige leeftijd ingaan in de vreugde baars Heeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.