+ Meer informatie

Narramore tot Evangelische helpers: kweek zelfrespect

Driedaagse conferentie hulpverlening

3 minuten leestijd

OUD-LEUSDEN — Een driedaagse conferentie ging donderdagavond van start in Oud-Leusden van de stichting evangelische hulpverlening en bedoeld voor huisartsen, psychiaters, studenten, pastores, maatschappelijk werkers, psychologen en medewerkers van opvangcentra. Uitgangspunt is vanuit het Woord van God nadenken over het christen-zijn in de hulpverlening. Hoofdspreker was de Amerikaan dr. Bruce Narramore.

De onderwerpen die hij aan de orde stelt zijn: „christelijke hulp aan niet-christenen" en „het gebruik van de bijbel in de hulpverlening".

In het verdere programma zijn veel keuzemogelijkheden voor wat betreft sprekers en onderwerpen. Mevr. C. L. Beerman-de Roos spreekt over „Relaties en volwassenheid", W. van Dalen over „Alcohol- en drugsverslaving", drs. P. A. Hey over „Groepstrainingen", prof. dr. W. van Hulst over „Zin en onzin in de christelijke hulpverlening" en Th. Kunst over „Homofilie".

Verder spreken dr. G. de Lange over „Hulpverleners zijn handarbeiders", De Amerikaanse psycholoog Bruce Narramore. dr. H. R. Pleiter over ,,Christelijke psychiatrie", mevr. mr. M. P. van der Schaaf over „Gastgezinnen en begeleiding", drs. B. O. de Vries over „Depressiviteit" en dr. W. C. F. de Vries over ,.Eenzaamheid en zelfdoding" terwijl de heren J. van de Wolf en B. Wynia het over,,Hulpverlening en gemeente" zullen hebben.

Zelfrespect
Gisteravond was, als eerste en belangrijkste spreker dr. Bruce Narramore aanwezig. Deze psycholoog uit Califomië is werkzaam als huwelijksgezins- en kindertherapeut. Behalve psychologie studeerde hij ook theologie. Deze Amerikaan is ook in ons land bekend door twee boeken, namelijk „Innerlijke vrijheid ook voor U" en „Zelfrespect".

Narramore schetste het Amerikaanse en Europese cultuurpatroon. Hij verwees naar vooral de reclame die een verkeerde vorm van zelfrespect beoogt. De reclame die propageert dat je van jezelf moet houden, dat je jezelf moet bewijzen. We leven in een narcistische cultuur (zeer sterk egoïstisch). Als ik dit of dat middel gebruik ben ik aantrekkelijker, verdien ik meer of ben ik beter.

Echter, aldus Narramore, om een evenwichtige persoonlijkheid te worden moet men wel eerst een positieve instelling ten opzichte van zichzelf ontwikkelen. Dit geldt vooral voor mensen die erg slecht over zichzelf denken. Om bevrijd te worden van schuldgevoelens zal het gevoel van eigenwaarde hierbij rechtstreeks betrokken moeten worden.

We moeten, zo zei hij, oppassen voor twee verkeerde zelfbeelden: Het ene is dat we goed zijn en dat we zelf hoger op kunnen komen, het andere verkeerde beeld is dat we van ons zelf denken dat we maar arme wormen zijn. De goede kanten van de mens worden dan niet gezien.

Waardevol
We zijn aldus deze Amerikaanse baptist iets bijzonders, waardevol maar niet goed. Door de zondeval is echter niet alles teniet gedaan. Gods beeld bleef in ons met onze ingeboren waardigheid en onze persoonlijke waarde ook al is die misvormd.

Wij zijn belanrijk zei Narramore want de eeuwigheid is voor ons en we zullen die met God doorbrengen. De Vader heeft ons lief zoals Hij Zijn Zoon heeft liefgehad. Op basis hiervan aanvaard je jezelf en verricht je op natuurlijke wijze goede prestaties.

De ware vorm van zelfrespect was volgens de spreker dat we onszelf zien als beelddragers van God want als leden ven het lichaam van Christus is iedereen belangrijk.

Uitgangspunt
Drs. T. Kruisman, voorzitter van de Stichting ontwikkeling evangelische hulpverlening, had van te voren gememoreerd dat de Stichting niet achter elk woord of zelfs uitgangspunt van de spreker kon staan maar dat getracht was iemand te vinden die zich werkend in de hulpverlening wilde richten naar Gods Woord. Wij zoeken, aldus de voorzitter, een hulpverlening, niet vervuld door een liberaal humanistisch-theologische gedachte maar een hulpverlening die zijn uitgangspunten, methoden en doelstellingen laat bepalen door het onfeilbare, niet tijdgebonden Woord van God.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.