+ Meer informatie

Strijd in Libanon na aftocht Israël

Syrië wil verlaten gebied veroveren

2 minuten leestijd

BEIROET/TEL AVIV/DAMASCUS — Nadat het Israëlische leger zich in de nacht van zaterdag op zondag had teruggetrokken uit het Shoufgebergte ten oosten van de Libanese hoofdstad Beiroet, braken in dat gebied hevige gevechten uit tussen christelijke en islamitische milities. Bij de strijd waren ook Syriërs betrokken die het door de Israëliërs achtergelaten gebied wilden innemen.

Zware artillerieduels tussen christelijke strijdgroepen en Druzische milities braken uit in het berggebied ten oosten van Beiroet, nadat de Israëliërs waren vertrokken naar het zuiden van Libanon. Ook de buitenwijken van de hoofdstad werden getroffen door de gevechten. Voor zover bekend vielen er in Beiroet twee doden en werd een onbekend aantal personen gewond, onder wie een Italiaanse militair van de vredesmacht.
Israëlische gevechtsvliegtuigen voerden een aanval uit op vier Syrische tanks, die vanaf het door de Syriërs gecontroleerde gebied langs de hoofdweg tussen Beiroet en Damascus oprukten in westelijke richting nadat de Israëlische strijdkrachten zich hadden teruggetrokken. De Syrische tanks werden beschoten niet ver van de plaats Sofar.

Harde woorden Syrië
Israels minister van defensie, Mosje Arens, verklaarde dat het mogelijk is dat het Israëlische leger weer teruggaat naar Centraal-Libanon wanneer de veiligheid van de joodse staat wordt bedriegd.

Hij noemde de gedeeltelijke terugtrekking een test voor het Libanese leger en zei niet te verwachten dat de Syriërs proberen het gebied binnen te gaan. Maar hij waarschuwde hen wel: „Het is duidelijk dat wij niet willen dat de Syriërs het gebied binnengaan dat wij achterlaten".
De gedeeltelijke Israëlische terugtrekking vormt volgens president Ronald Reagan geen belemmering voor de Amerikaanse bemiddeling in het Midden-Oosten.
Syrië stelde gisteren in een officiële verklaring dat Libanon nu verdeeld is en het noemde de terugtrekking een samenzwering tussen Washington en de Libanese regering. Volgens Damascus waren de gevechten die gisteren uitbraken een poging van Libanons (christelijke) president Amin Gemayel om de binnenlandse (islamitische) oppositie neer te slaan. Syrië zal nooit toestaan dat Libanon een prooi wordt van Israël „en zijn expansionistische doelen".
De Amerikaanse bemiddelaar in het Midden-Oosten, Robert McFarlane, had gistermorgen in Washington een ontmoeting met minister George Shultz van buitenlandse zaken. Mc-Farlane ging dit weekeinde naar de VS om Shultz in te lichten over zijn missie en zou gisteren weer teruggaan naar het Midden-Oosten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.