+ Meer informatie

Braziliaanse 'bijen' verzot op rijkdom Frans-Guyana

4 minuten leestijd

CAYENNE - De welvaart kan problemen met zich meebrengen. Dat ondervindt Frans-Guyana, buurland van Suriname en Brazilië sinds enkele jaren. Het overzeese departement is een stukje Frankrijk in Latijns Amerika. De levensstandaard staat er op een zelfde niveau als die van het moederland. Ernstige financiële problemen kent het departement niet. De lokale economie rust voornamelijk op de ruimte vaartbasis in Kourou, waar vandaan de Europese Arianeraketten met groot succes worden gelanceerd. Er is volop werk.

Met het geld dat via Kourou het land binnenstroomt worden riante woningen, flatgebouwen, hotels en nieuwe fabrieken gebouwd. De lonen zijn er voor Latijnse begrippen erg hoog. Een bouwvakker kan zo'n duizend gulden per week verdienen, meer als hij bereid is overuren te maken.

Een dergelijk inkomen is in landen als Brazilië slechts weggelegd voor een enkeling. Een universitaire opleiding is zeker vereist en tien of meer jaren ervaring, een pracht curriculum vitae plus een beetje de wind mee, en wie weet verdient men net zoveel als de bouwvakker van Frans-Guyana.
Op financieel vlak bestaat er een enorme kloof tussen West-Europa en Latijns Amerika. Het is daarom niet verbazingwekkend dat een stukje Frankrijk aan Braziliës verlaten noordgrens werkt als honing op hongerige bijen. De federale politie van de stad Belem do Para, de metropool van Noord-Brazilië verstrekt elke. maand meer dan duizend paspoorten aan Guyanagangers.

„Het aantal paspoorten dat wij hier uitgeven loopt in de pas met de landseconomie. Gaat het slecht, zoals nu het geval is, dan loopt het •hier storm. Vorige maand was de voorraad paspoorten opgeraakt en moesten nieuwe documenten in aller haast uit de hoofstad worden ingevlogen", aldus Mario Ferreira, directeur van het paspoortbureau in Belem.

De meeste Brazilianen reizen op clandestiene manier naar FransGuyana, w^nt het benodigde visum kunnen zij nier bemachtigen. De Franse politie schat dat ongeveer 80 procent van de naar schatting 15.000 Brazilianen in het departement illegale immigranten zijn. Hun capactiteiten voldoen meestal niet aan de verwachtingen. Omdat zij geen officiële papieren hebben verdienen de Brazilianen maar een fractie van het locale minimuminkomen.

Bovendien moeten zij zich constant schuilhouden want de politie ligt altijd op de loer. Elke maand worden ongeveer 300 Brazilianen op het vliegtuig huiswaarts gezet. Onlangs stuurde de regering in Parijs 100 politieagenten naar het departement om het lokale korps te helpen bij het opsporen van illegaal verblijvende vreemdelingen.

Ratten

Hoewel zij het vuile werk verrichten, zijn de Brazilianen niet erg populair in Frans-Guyana. „Ik heb daar samen met 40 anderen een maand in de cel gezeten en niets anders dap brood, een hap bonen en goor water gekregen. Doof de cel liepen zoveel ratten, dat slapen haast onmogelijk was. Wij sliepen bij toerbeurt zodat de anderen ons de ratten van het lijf konden houden. De wc was een gat in de vloer en voor de persoonlijke hygiëne waren we aangewezen op een enkele kraan. Klagen bracht slaag en hielp bovendien niets".

Marlucio Souza zegt als een „beest" te zijn behandeld. „De Fransen zijn erg wreed. Vergeleken bij de condities in de gevangenis van Cayenne is zelfs de meest beruchte straf in de richting van Brazilië nog comfortabel te noemen". Maar desalniettemin staat Marlucio op het punt weer naar Frans-Guyana terug te keren. „Het is vreselijk riskant, maar mijn gezin heeft het geld hard nodig. In Belem kan ik als metselaar misschien 50 dollar per maand verdienen. In FransGuyana is dat twintig keer zo veel".

Criminaliteit

40 procent van de Fransguyaanse bevolking (100.000 mensen) is buitenlander. Naast Brazilianen trokken ook duizenden Surinamers, Dominicanen en Haïtianen naar het departement. De 60.000 Fransen menen dat de ..barbaarse horden" verantwoordelijk zijn voor de sterk gestegen misdaad en alle andere kwalen die het departement treffen. 
Bankovervallen, inbraken en moorden zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Haast niemand voelt zich veilig. In het pittoreske Cayenne zijn 's avonds de straten leeg. Ommuurde woningen domineren het straatbeeld. Volgens de politie is het aantal misdaden het afgelopen jaar bijna verdubbeld.

„Voorheen sliepen de mensen met open ramen en was het deurslot niet meer dan een soort decoratje. Vandaag de dag worden huizen hermetisch afgegrendeld en beschermd met alle denkbare vormen van beveiligingsmechanismes. Wie in Cayenne terugkeert na een periode van afwezigheid zal de stad nauwelijks meer herkennen", beweert Maurice Mottin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.