+ Meer informatie

Vroegere minister is geen spion

WILSON IN LAGERHUIS

2 minuten leestijd

LONDEN — De Britse premier Wilson heeft beschuldigingen de kop ingedrukt dat een vroegere Labourminister spionage heeft bedi'even voor Amerika of ccn communistisch land. Het gaat om John Stonehouse (49), die van 1964 tot 1970 als Labourminister van posterijen en van de luchtvaart vvas, verdween vorige maand op mysterieuze wijze aan het strand van het Amerikaanse Miami.

Wilson verklaarde dinsdag ten overstaan van het Lagerhuis dat er geen schijn van waarheid zat in alle persberichten die in „de vorm van feiten" zijn gepubliceerd. Zijn verklaring was een antwoord op de pers- . berichten dat Stonehouse werd genoemd als een spion voor de inlichtingendienst van Tsjecho-Slowakije. Bovendien was door een parlementslid van Labour de suggestie gedaan dat Stonehouse werkzaam was gewee.st voor de CIA.

Stonehouse verdween op 20 november nadat hij zijn hotel in Miami had verlaten met de aankondiging dat hij ging zwemmen. Aanvankelijk vermoedde men dat hij was verdronken, maar zijn lijk werd niet gevonden.

Dinsdagochtend kwamen de Times en de Daily Mirror met de mededeling dat Stonehouse als contactman van een communistische inlichtingendienst was genoemd door Josef Frolik. een Tsjechoslowaakse functionaris die dn 1969 naar het westen uitweek.

Wilson zei dat de beweringen van Frolik waren onderzocht door de veiligheidsdienst en dat ze ongegrond waren gebleken.

Oppositieleider Edward Heath vroeg Wilson of hij enig idee had wat er met Stonehouse is gebeurd., „Ik heb geen enkele informatie over zijn verdwijning - ik kan slechts wensen dat het wel zo was", aldus Wilson. „De premier, die in het verleden al herhaaldelijk met de pers in de clinch lag, riep de kranten op „de waarheid af te drukken in plaats van do leugen". PARTIJLEIDER HEATH . . . positie in gevaar . . . LONDEN — De leiding van de Britse conservatieve partij heeft leider Edward Heath dinsdag opdracht gegeven zijn positie binnen de partij aan een votum te onderwerpen.

Een groep conservatieven onder leiding van sir Alec Douglas Home, heeft laten weten dat de partij voor april een besluit zal nemen over het voorzitterschap. De commissie onder leiding van Douglas Home heeft een aantal nieuwe regels opgesteld voor de verkiezing van de partijleider.

Heath's mededingster naar het leiderschap is mevrouw Margaret Thatcher, de vroegere^ minister van onderwijs. Veel partijleden igeloiven dat William Whitelaw, de voormalige minister voor Noordierse aangelegenheden, uiteindelijk partijleider zal worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.