+ Meer informatie

Computer vaak in opwelling gekocht

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Voor vele ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is automatisering nog omgeven met een waas van mystiek. Secretaris mr. R. van Bergen van het Koninklijk Nederlands ondernemersverbond (KNOV) meent „dat het nog duidelijk ontbreekt aan kennis op het gebied van automatisering bij menig ondernemer".

Van Bergen spreekt van een merkwaardige constatering na een representatieve steekproef onder ongeveer 16.000 ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die informatiebijeenkomsten onder de naam "Ondernemen en automatiseren" hebben bijgewoond.

Meer dan de helft van geënquêteerde ondernemers bezocht deze bijeenkomsten terwijl men reeds in het bezit was van een personal computer. Dat doet bij de KNOV-secretaris de vraag rijzen of in vele gevallen sprake is geweest van impulsaankopen, die zijn gevolgd door negatieve uitkomsten.

Zo zijn volgens Van Bergen veel ondernemers in de problemen geraakt doordat zij tot zwijgen werden gebracht door „gladde jongens die allemaal wat te verkopen hadden". Dat heeft er in een aantal gevallen toe geleid dat ondernemers van te weinig toepassingen van hun computer gebruik maken of, in het ongunstigste geval, dat het nieuwe automatiseringsapparaat in de kast is verdwenen. Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf

Vijf miljoen Nederlanders zouden in aanmerking komen voor het gebruik van een personal computer. hebben volgens Van Bergen behoefte aan meer informatie over automatisering. Deze conclusie trekt hij naar aanleiding van de resultaten van een onlangs door het Economisch Instituut voor het midden- en kleinbedrijf afgesloten onderzoek. Een belangrijke aanbeveling in het rapport is dat eenvoudige automatiseringscursussen voor ondernemers worden ontwikkeld.

„Ondanks alle reeds bestaande opleidingen", aldus Van Bergen, „blijft er kortsluiting bestaan in de kennisoverdracht. De ondernemer wenst antwoord op de vraag: Wat kan ik er mee? En wat moet ik daarvoor kopen? De ondernemer zal in de gelegenheid moeten worden gesteld, voor hij tot keuzeafweging komt, kennis te nemen omtrent de toepassingsmogelijkheden van de computer voor zijn bedrijf en deze informatie moet hem op neutrale wijze worden aangereikt".

Computerbeurs

Toepassingen van de personal computer is het centrale thema van de Personal Computer RAI 87, die volgende week van 20 tot en met 24 januari wordt gehouden in Amsterdam. Een computerbeurs in 1985 had volgens directeur L. J. Bakker van de RAI een tweeslachtig karakter doordat het een publieksevenement werd met een zakelijk tintje. De beurs van volgende week richt zich vooral op ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf en particulieren die hun personal computer zakelijk willen gebruiken. In 1986 werden er in Nederland 125.000 personal computers verkocht. Tot 1991 mag er volgens Bakker rekening gehouden worden met een groei van om en nabij de 20 procent per jaar. Bakker: „Duidelijk mag blijken dat die groei nog maar een fractie is van hetgeen er maximaal haalbaar is, als we weten dat zo'n vijf miljoen Nederlanders in aanmerking komen voor het gebruik van een personal computer".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.