+ Meer informatie

„Geloof" niet meer verplicht geregistreerd

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Als iemand dat niet wil, zal voortaan de registratie van de kerkelijke gezindte of de levensbeschouwelijke overtuiging niet meer in de bevolkingsboekhouding worden opgenomen.

Dit is een van de voorstellen van minister Wiegel (Binnenlandse Zaken) ter herziening van de bevolkingsboekhouding in ons land die de ministerraad gisteren heeft goedgekeurd.

De voorschriften zullen in het algemeen voorts zodanig worden gewijzigd dat man en vrouw zoveel mogelijk gelijkwaardig worden behandeld; dat betekent onder andere dat het begrip „hoofd van het gezin" (nu nog voorbehouden aan de man) zal verdwijnen. Het is wel de bedoelig te voorkomen dat afbreuk wordt gedaan aan de bestaande wijze van gezinsregistratie.

In het kader van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is de vraag gerezen of de bepaling moet worden gehandhaafd (die bestaat sinds 1849) dat van personen de kerkelijke gezindte wordt vermeld. De uitgifte van de niet-joodverklaringen, in 1977 verboden door minister De Gaay Fortman, maakte deze kwestie actueel. Het verbod op deze verklaringen wordt nu formeel opgenomen in het besluit bevolkingsboekhouding. Nieuw is ook dat behalve kerkelijke gezindheid levensbeschouwelijke overtuiging (bv lidmaatschap Humanistisch Verbond) wordt geregistreerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.