+ Meer informatie

Schmidt start overleg in VS

Zeer belangrijke besprekingen

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De Westduitse bondskanselier, Helmut Schmidt, is woensdag in Washington aangekomen voor besprekingen met de Amerikaanse regering, die door functionarissen in de hoofdstad „buitengewoon belangrijk" worden genoemd voor de toekomstige koers van het Westers bondgenootschap.

Schmidt, die op de vliegbasis Andrews werd verwelkomd door minister van buitenlandse zaken Haig, vertrok onmiddellijk naar het gastenverblijf Blair House voor een eerste reeks besprekingen.

Amerikaanse en Westduitse regeringsfunctionarissen zijn het erover eens dat het tempo van onderhandelingen tussen de VS en de Soviet-Unie over wederzijdse vermindering van het aantal middellangeafstandraketten in Europa de komende drie dagen gespreksonderwerp nummer een zal zijn. Ook zal over de hoge Amerikaanse rentestand worden gesproken.

Zware druk

Bondskanselier Schmidt, die onder zware druk staat van de linkervleugel van zijn sociaaldemocratische partij en pressiegroepen, wil dat de onderhandelingen zo snel mogelijk, liefst in september beginnen. Regeringskringen in Washington zeggen dat de VS zich zullen houden aan het schema dat is overeengekomen op de recente NAVO-vergadering in Rome en bekrachtigd door de ministers van defensie in Brussel. Volgens dat schema zullen de VS pas het eind van dit jaar met onderhandelingen aanvangen. „Wij geloven dat de voorbereiding veel tijd nodig heeft", aldus een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris. Hij omschreef de relatie tussen de VS en West-Duitsland als „uitstekend maar met enkele misverstanden". „De besprekingen zijn uiterst belangrijk om op een lijn te komen over zaken als de relatie met de Sovjet-Unie, het Midden-Oosten, en het stimuleren van de economie.

Aan de vooravond van Schmidts bezoek benoemde president Reagan de vroegere president van de centrale bank, Arthur Burns, tot ambassadeur in Bonn. Burns en Schmidt, oude bekenden, delen de visie dat inflatie de belangrijkste bedreiging is voor de Westerse economieën. De benoeming is algemeen opgevat als een teken van goede wil van Amerikaanse kant. Reagan zou animositeit die tussen Schmidt en expresident Carter heerste, willen voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.