+ Meer informatie

Premier Lubbers krijgt nieuwe Ruslanddocumenten aangeboden

„Tsaristische vloot sterk onder invloed van Nederland"

2 minuten leestijd

VRIEZENVEEN - De Vriezenvener J. Hosmar, die al jaren de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Rusland van 1700 tot 1917 onderzoekt, overhandigde vandaag nieuwe Ruslanddocumenten aan premier Lubbers. Het gaat onder meer om een dagboek van de voormalige grondlegger van de tsaristische oorlogsvloot, de Nederlandse admiraal Cruys, en Russisch-Twentse familieregisters.

Hosmar houdt zich sinds 1946 bezig met Ruslandonderzoek. Door zijn werk bij de gemeente Vriezenveen stuitte hij in het archief op documenten, waarin vaak de mededeling voorkwam: „Er zijn verschillende van onze dorpsgenoten naar Rusland getogen om aldaar handel te drijven". Volgens Hosmar gaat het in de periode vanaf 1700 tot aan de Russische revolutie in 1917 zeker om 400 gezinnen. Ze kwamen niet alleen uit Vriezenveen, maar ook uit Almelo, Hengelo, Oldenzaal, Ootmarsum en Wierden.

Tot 1986 moest Hosmar zich voor zijn onderzoek 'behelpen' met gegevens uit familieregisters. De laatste vijf jaar ontvangt hij —als gevolg van de perestrojka-politiek van Gorbatsjov— erg veel rnateriaal uit staatsarlogsvloot". Behalve deze documenten overhandigde Hosmar vandaag ook kopieën van Russisch-Twentse familieregisters van de gemeenten Almelo (49 families), Hengelo (onder andere de bekende families Wilmink), Oldenzaal (onder meer de wegenbouwers Reef), Ootmarsum (de burgemeestersfamilie Engels), Vriezenveen (veel tot voor kort onbekende handelsfamilies) en Wierden (onder andere de families Kosters).

Jeugdboek

Het is niet voor het eerst dat Hosmar Ruslanddocumenten officieel overhandigt aan hoogwaardigheidsbekleders. In het verleden bezocht hij de commissaris van de Koningin in Overijssel en Lubbers kreeg al eens eerder een boek over Ruslandvaarders aangeboden. Een presentatie bij prins Claus ging „helaas onverwachts niet door". Dat Hosmar nu voor de tweede keer naar Lubbers ging, is te danken aan „de persoonlijke belangstelling van de premier voor het Ruslandonderzoek".

De 70-jarige Hosmar heeft nog veel activiteiten op stapel staan. Zo is hij bezig met een vervolg op zijn boek over Ruslandvaarders en hoopt hij „ooit nog eens een jeugdboek naar aanleiding van Russische reisjournalen te schrijven". Verder houdt de Vriezenvener lezingen door het hele land en is hij secretaris van de "Vriendenkring van de Rusluie" en de "Historische Kring Vriezenveen en omstreken". - ,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.