+ Meer informatie

's Werelds grootste maquette toont 17e-eeuwse A'dam

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - 's Werelds grootste maquette, die een beeld geeft van het zeventiende-eeuwse Amsterdam, staat in het nieuwe wassenbeeldenmuseum. Madame Tussaud Scenerama. Vanaf 11 juni is het museum op de Dam in Amsterdam, dat de opvolger is van het veel kleinere Madame Tussaud aan de Amsterdamse Kalverstraat, voor het publiek toegankelijk. Het oude Madame Tussaud js vanaf maandag gesloten.

De maquette in het groots opgezette museum is 10 meter lang en weegt 2000 kilo. Bij de installatie van het zeventiende-eeuwse stukje Amsterdam moest zelfs het dak van het gebouw worden verwijderd.

Het museum, dat een investering heeft gevergd van 25 miljoen gulden, biedt niet alleen een beeld van Amsterdam in de zeventiende eeuw. Ook de moderne tijd komt aan bod. In totaal herbergt het museum 105 bewegende en niet-bewegende beelden.

Het symbool van het museum is de "Amsterdam Man", een vijf meter hoog pratend en bewegend AudioAnimatronic beeld. Deze Claas Janszoon, die 200.000 gulden kost, is uitgerust met een pruik van anderhalve kilo en bezit natuurlijke lokken van echt haar. Hij gidst de bezoeker door het „levensechte" Amsterdam van de Gouden Eeuw.

Zo ontmoet de bezoeker onder anderen Rembrandt en Willem van Oranje en wandelt hij op een 17e eeuws grachtje. Voor deze gracht, waar 7500 liter water door stroomt, moest de vloer van het museum speciaal worden versterkt.

Tijdens de rondgang ziet de bezoeker bovendien een VOC-schip uit de Amsterdamse haven vertrekken, maakt hij het dagelijks leven van de rijken èn de armen van die tijd mee en komt hij in de Tachtigjarige Oorlog terecht, compleet met knallende kanonnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.