+ Meer informatie

Marktwerking in sleutelsectoren EG

Gasbedrijven worden concurrenten

1 minuut leestijd

De EG-markt staat op termijn dus ook open voor niet-Europese bedrijven, maar er geldt een zekere beperking in afwachting van een nieuw handelsakkoord in het kader van de GATT (de Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel). Bedrijven uit de EG kunnen de voorkeur krijgen zolang het prijsverschil met de „vreemde" concurrent niet groter is dan 3 procent. Zo'n „vreemd" aanbod mag ook worden verworpen als meer dan de helft van de te leveren goederen uit derde (niet-EG-)landen komt.

Dat betekent dat overheidsopdrachten in die vier sectoren voortaan niet meer alleen aan bedrijven uit eigen land mogen worden gegund maar dat ook bedrijven uit andere landen, ook niet-EG-landen, mogen meedingen naar zulke vaak lucratieve orders. Volgens enigszins verouderde schattingen van de EG-Commissie gaat het in die sectoren om jaarlijks 460 miljard gulden aan bestedingen en bestellingen.

De twaalf lidstaten krijgen tot juli 1992 de tijd om deze EG-wet om te zetten in hun nationale wetgeving. Uiterlijk 1 januari 1993 moet de wet worden toegepast. Spanje krijgt echter tot 1 januari 1996 de tijd, Portugal en Griekenland zelfs tot 1 januari 1998. Er gelden wel „drempelbedragen" voor de af te sluiten contracten beneden welke deze nieuwe EG-regels niet gelden. Die variëren van 920.000 gulden tot 1,4 miljoen gulden voor de telecommunicatiesector. Als het gaat om bouwprojecten ligt de drempel op 11,5 miljoen gulden. Niet-EG-bedrijven

De nieuwe EG-regels gelden niet voor de sectoren gas, olie en steenkool. Dat betekent bij voorbeeld dat de positie van de NAM bij de exploratie en exploitatie van olievoorraden in Nederland voorlopig onaangetast blijft. In EG-verband wordt gepraat over het maken van bijzondere afspraken terwille van echte concurrentie en een zo open mogelijke markt voor die sectoren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.