+ Meer informatie

Toeristen-verkeer gaf geen problemen

Door goede weer weinig ongevallen

3 minuten leestijd

DRIEBERGEN — Dank zij het redelijke weer met de laasdagen kon het toeristenverkeer in de periode van donlerdag- tot en met zondagavond vrijwel steeds redelijk loorstromen over de Nederlandse wegen.

Het uitblijven van regen heeft er toe ijgedragen dat het aantal ongevallen de Nederlandse autosnelwegen beïrkt bleef en dat er slechts hier en daar >rake was van kop-staartbotsingen. it is de indruk van de verkeersdienst in de rijkspolitie in Driebergen over de paasdrukte op de Nederlandse wegen.

Die paasdrukte kwam donderdag al op gang in de vorm van een vroege avondspits. Vrijdagochtend was het „aardig druk", aldus de politie. Zaterdag waren er in de ochtenduren hier en (Vervolg van voorpagina) daar wat files, op eerste paasdag leverde het verkeer nauwelijks problemen op en op tweede paasdag was de drukte al vrij snel voorbij. De eerste files ontstonden toen om een uur of vier 's middags. Rond zes uur groeiden die files snel aan en kwamen er nieuwe opstoppingen bij. De langste file stond rond zes uur op de weg Amhem-UtrechtDen Haag (dertig kilometer). Ook op de A-2 stonden enige tijd lange files bij het verkeersplein Deil en bij de Lekbrug in Vianen. De langste van die files was dertien kilometer.

Bezoek

Er hebben het afgelopen paasweekeinde naar schatting 925.000 buitenlandse toeristen ons land bezocht. Records zijn er niet gebroken: in 1976 hadden namelijk 1,1 miljoen buitenlanders Nederland tijdens de pasen met een bezoek vereerd en het jaar 1979 heeft het nog tot één miljoen gebracht. Dit was het resultaat van tellingen door het nationaal bureau voor toerisme aan de grenzen. Wel is echter het bezoekerstal van vorig jaar — 850.000 — overtroffen.

Het NTB heeft vanaf goede vrijdag aan twaalf grensovergangen tellingen gedaan, waaruit onder meer gebleken is, dat er die dag reeds een 100.000 personenauto's en 1.150 bussen ons land zijn binnengerold. Noord- en ZuidHolland zaten zaterdagavond nagenoeg vol en voor accommodatie werden zij, die een onderkomen zochten, naar andere proivincies verwezen. Via radio en televisie is een beroep gedaan op par- , ticulieren om logiesruimte beschikbaar te stellen.

Uitverkocht

Het reeds grote buitenlandse bezoek op goede vrijdag en het feit dat velen van tevoren een reservering voor accommodatie in ons land hadden gemaakt, heeft ertoe geleid, dat in het Noord- en Zuidhollandse kustgebied en de grote steden de hotel- en pensionruimte vrijdagmiddag nagenoeg uitverkocht was. Het bezoek aan de kop van Noord-Holland werd naar Friesland verwezen.

Bezoekers, die zich meldden bij de VW's in Amsterdam, Haarlem, en een deel van Zuid-Holland, moesten naar Utrecht en de Veluwe uitwijken. Zij, die dachten in Den Haag of Rotterdam nog een plaatsje voor de nacht te vinden, konden het moede hoofd alleen nog maar neerleggen in Noord-Brabant of Zeeland.

Het meeste buitenlandse bezoek was afkomstig uit West-Duitsland (50 procent), gevolgd door een aanmerkelijk groot aantal Fransen (20 procent). Op de derde plaats kwamen de Britten met 10 procent en de Amerikanen en Canadezen sloten de rij met 5 procent.

Er zijn meer toeristen dan ooit met bussen naar ons land gekomen: hun aantal wordt geschat op zo'n honderdduizend. Het NBT concludeert dan ook „voorzichtig dat de mensen energiebewuster zouden zijn geworden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.