+ Meer informatie

Lindenberg actief

4 minuten leestijd

Lindenberg Bijbels Boeken Muziek, zoals de nieuwe naam van de Rotterdamse boekhandel luidt, organiseert een aantal activiteiten ter gelegenheid van de nieuwe start van het bedrijf. Een van de eerste was de presentatie van een nieuwe biografie over de spraakmakende Nadere Reformator ds. Theodorus van der Groe die donderdag plaatsvond. En ook muziek en literatuur komen aan bod. Zo werd zaterdag in de winkel aan de Kipstraat 12-16 live oude muziek van Gibbons, Jenkins en Purcell ten gehore gebracht. Dinsdagavond 27 februari zal ds. H. J. Hegger een lezing houden over "geestelijke en psychische reiniging door Woord en Geest en zelfanalyse." Donderdag 1 maart zullen Lewislezers als Henriet Ferguson, Willem Jan Otten en Arend Smilde en anderen hun persoonlijke visie op C. S. Lewis geven. Verder is er een avond rond Jan Zwart (3 maart), een lezing over geluidstechniek door Leo de Klerk (13 maart) en een "kinderdag vol verhalen" (17 maart).

Een compleet overzicht van de activiteiten is te vinden op www.lindenberg.nl.

Kijkdepot groot succes

Het Van Abbemuseum in Eindhoven last tijdelijk een pauze in voor opvragen van kunst uit collectie omdat het aantal aanvragen te groot is. Sinds december 2006 is bij het Van Abbemuseum het Kijkdepot geopend als onderdeel van Plug In, de nieuwe manier waarop het museum zijn collectie hedendaagse kunst toont. Bezoekers konden per mail of schriftelijk een verzoek indienen voor een werk uit de collectie, waarna het in het museum getoond werd. De enige tegenprestatie was het geven van een schriftelijke motivatie voor de keuze van dit specifieke werk.

Vanwege het grote aantal aanvragen is er nu een pauze ingelast. De werken die tot nu toe zijn aangevraagd worden nog wel getoond. "Het Kijkdepot is vanaf het begin een groot succes", aldus Christiane Berndes, conservator collectie van het Van Abbemuseum in Eindhoven. "In zes weken tijd hebben we meer dan honderd aanvragen binnengekregen, uit binnen- en buitenland, en van bezoekers van alle leeftijden. De jongste aanvrager is drie jaar. Iedereen heeft een eigen unieke motivatie, en dat is wat het Kijkdepot zo speciaal maakt."

De werken uit de collectie van het museum die worden aangevraagd voor het Kijkdepot komen in principe binnen veertien werkdagen in het museum te hangen, samen met de motivatie van de aanvrager. De aanvrager heeft dan de garantie dat het werk twee weken te zien is. Om aan deze voorwaarden te kunnen blijven voldoen en iedereen de kans te geven zijn werk te zien, heeft het museum een tijdelijke pauze ingelast. Zo kunnen de eerste honderd aanvragers hun werk in alle rust bekijken.

Mooie Cleopatra

Ze was helemaal niet zo mooi als altijd is beweerd, zeggen archeologen van Newcastle University. Het beeld van Cleopatra, minnares van de Romeinse keizer Marcus Antonius, moet worden bijgesteld, meldt de nieuwsbrief van de universiteit. Als bewijs komen de Britse archeologen met een klein zilveren muntje uit het jaar 32 voor Christus, waarop Cleopatra en Marcus Antonius staan afgebeeld. Haar voorhoofd is laag, de neus scherp, de lippen dun en de kin puntig. Clare Pickersgill van het archeologisch museum van de universiteit: "Het populaire beeld dat we hebben is van een mooie vorstin die werd bewonderd door Romeinse politici en generaals. Schrijvers, artiesten en filmmakers hebben de relatie tussen Cleopatra en Marcus Antonius lange tijd geromantiseerd. Shakespeare schreef zijn tragedie "Antony and Cleopatra" in 1608, terwijl kunstenaars en schrijvers in de negentiende eeuw het idee in omloop brachten dat ze een geweldige schoonheid was geweest. Recent onderzoek weerspreekt dat beeld."

Asterix

In de wereld van Asterix en Obelix sjouwen onoverwinnelijke Galliërs met menhirs, eten ze zich rond aan everzwijnen en knokken ze met de Romeinen. Maar hoe ging het er écht aan toe in die tijd? De expositie "Asterix en de Romeinen", tot 28 oktober te zien in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden, laat ouders en kinderen op speelse wijze kennismaken met de Gallo-Romeinse wereld van 2000 jaar geleden. De setting is het dorp van Asterix, een woud vol everzwijnen en een Romeins legerkamp. Naast levensgrote reconstructies van strijdlustige Galliërs en Romeinen zijn er allerlei voorwerpen uit die tijd te zien: zwaarden, helmen, beeldjes en sieraden. Bezoekers kunnen een veldslag tussen Galliërs en Romeinen naspelen, aan de vis van vishandelaar Kostunrix ruiken en zelf vondsten van een geënsceneerde archeologische opgraving bestuderen. Op de achtergrond zingt bard Assurancetourix. De expositie sluit af met een Gallisch feestmaal rond de traditionele ronde tafel en een presentatie van 37 originele striptekeningen.

Meer informatie: www.rmo.nl.

Een uitgebreidere kunstagenda is te vinden op tijdenplaats.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.